Diskusjon:Drivmoment

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mange (de fleste?) vil kalle dette for dreieimpuls. Er ikke "angulært moment" en dårlig oversettelse fra engelsk?

Enig. Dreieimpuls er best (Jeg flyttet den i sin tid vekk fra spinn, til «angulært moment»). Å bruke «Spinn (klassisk fysikk)» vil faktisk lage rot i artiklene om kvantemekanikk, siden vi der har to størrelser som ikke må forveksles: (kvantemekanisk) spinn og kvantisert dreieimpuls. Generel bør artikkelnavn med (klassisk fysikk) unngås siden klassiske størrelser er basisstørrelser for kvantisering. Unntaket er (kvantemekanisk) spinn, som ikke har noen klassisk motpart.--Jivestgarden 17. des 2006 kl. 18:26 (CET)
Ved UiO brukes faktisk "spinn" ganske konsekvent om rotasjonsmengde/dreieimpuls i introduserende fysikk/mekanikk-kurs, FYS-MEK1110. Jeg tok dette for et år siden. Det arrangeres også en årlig "spinntur" for de som tar emnet, dvs. en tur til en hytte i Nordmarka. I senere kvantemekanikk-kurs er man gått over til det "engliske" angulærmoment. Selv synes jeg rotasjonsmengde er et bra norsk ord, ihvertfall mye bedre enn "Drivmoment" som artikkelen nå heter. --Filip Sund 14. apr 2011 kl. 10:43 (CEST)
«Spinn» er kort og fint, men kan ikke brukes som oppslagsord siden det ville skape forvirring i forhold til kvantemekaniske «spinn». Det blir spesielt forvirrende fordi det eksisterer to kvantekekaniske størresler: spinn og kvantisert drivmoment. Kaller vi den siste for kvantisert spinn tror jeg det vil gå i ball for noen og enhver. --Jivestgarden 18. apr 2011 kl. 16:07 (CEST)
Kan legge til at i FYS101 på UMB fikk vi vite at 'spinn' og 'bevegelsesmengdemoment' er de to offisielle betegnelsene iflg Norsk Standard (tror jeg det var). Har ikke hørt om de andre betegnelsene. Vår kjære foreleser Grimenes pleier å være nøye med å nevne alternative navn på samme begrep.
Drivmoment har jeg aldri hørt brukt av forelesere eller andre som arbeider i høyere undervisning. Dreieimpuls er betegnelsen som brukes. Spinn kan også brukes, men dette anvendes vanligvis når man omtaler dreieimpuls i kvantemekaniske system. Wikipedia burde ikke fremme ikke-standard betegnelser. Phidus (diskusjon) 29. jul. 2019 kl. 09:39 (CEST)[svar]