Diskusjon:Dogo canario

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Årsaken til at jeg har tilbakestilt denne artikkelen flere ganger er at det har stått flere alvorlige feil der, som rasegruppe (hva er det?). Det er belegg for vekten, fordi rasestandarden og faktiske forhold ikke stemmer over ens. Dogo canario avles både for utstilling og som brukshund. På Wiki kan vi ikke bare ta hensyn til utstillerne, men vi må legge til grunn alle fakta. Det er greit å fortelle hva rasestandarden sier om vekten, men den er altså i det samme som fakta om denne hunden. Tbjornstad 29. jul 2008 kl. 10:00 (CEST)

Nå har jeg drevet med rasen i snart 4 år, og de aller fleste individer er innenfor standaren (50-65kg avhengig av tispe/hanne) når de er voksne. Det finnes alltid "ekstremer" innen raser men man kan ikke ta hensyn til disse utskuddene. Det blir som å si at blindhet er vanlig hos en rase bare fordi et par individer har utviklet det. Det finnes dessuten mange hunder over 60kg som du setter som maks. Rasestandaren har ikke bare med utstilling å gjøre, men helse og funksjon. Jeg aner at din oppfattning av rasen er farget av en hendelse eller lignende - da du skriver veldig negativt og ting som ikke stemmer overrens med hverken raseklubbens , min eller andre sin oppfattning. "Rasen må aldri få være alene med barn" - Hvorfor ikke? Rasen er kjent for å være flott med barn og unge, og er ikke farligere for barn enn en annen rase. Jeg vil gjerne se dokumentasjon på at Statens Dyrehelsetilsyn vil ha denne rasen ulovlig. Snakket nydlig med dem ang. import av en hannhund fra denne rasen og dette ble ikke nevnt enda jeg spurte spesefikt. Når det kommer til hundekamper så kan dette ha vært sant for Presa Canario før 1940 da hundekamper ble forbudt, men historien er veldig uklar på dette punktet - en ting er sikkert, etter 1940 døde rasen ut og på 1970 tallet ble den bygd opp igjen av en rekke andre hunderaser - den dogo / Presa canario vi har i dag er ingen rase som er "populært brukt" til hundekamper.- Setter dog pris på den fine malen du har satt opp. Kommer til å fylle ut artikkelen videre snart, men jeg fjerner dette med barn og Statens Dyrehelsetilsyn inntil noen dokumentasjon eller eksempler blir lagt frem. Snabben 29. jul 2008 kl. 15:32 (CEST)


Dogo Canario skal forøvrig ikke være glatthåret, men strihåret. Snabben 29. jul 2008 kl. 15:42 (CEST)

Hvorfor har Presa Canario blitt linket til Dogo Canario igjen? Det ble opprettet en flott info side om Presa Canario av en Presa oppdretter i går. Rasen er Offisielt delt i 2. Og er ikke samme rase her i Norge.Snabben 29. jul 2008 kl. 15:46 (CEST)

Vil presisere at Dogo Canario går godt sammen med barn. Forøvrig henviser jeg til raseklubbens sider da endel av det som kommer frem her er direkte usant. www.ndck.info

Rune Dalby

Det har liten hensikt å debattere hvorvidt dogo canario og presa canario er samme rase eller ikke, for akkurat det hersker det uenighet omkring internasjonalt. Det eksisterer således ingen offisiell rasedeling mellom disse hundene, men en debatt omkring hvorvidt dette er varianter av samme hund eller selvstendige hunderaser. Faktisk mener mange kynologer at både disse og alano er varianter av samme hund, og siden det per d.d. ikke eksisterer en egen DNA profil for noen av dem, som kan endelig fastslå dette spørsmålet, vil det naturlig nok være debatt.
I hjemlandet aksepteres bare presa canario og alano i praksis som egne hunderaser med spansk opprinnelse, fordi myndighetene ikke har godtatt dogo canario som en opprinnelig spansk hund (selv om Real Sociedad Canina de España har akseptert den som en egen spansk hunderase). Det har imidlertid falt spanske myndigheter tungt om hjertet (advarsel til RSCE fra departementet). FCI anerkjenner (provisorisk riktignok, fra 2007) kun dogo canario, mens American Kennel Club alt i januar 1990 tok presa canario inn i sitt FSS program. Tbjornstad 30. jul 2008 kl. 13:44 (CEST)
Samme rase er det vel få som vil benekte at det er genetisk sett, men at rasen ble splittet i 2 er det liten tvil om. En økende oppfattning av Dogo / Presa Canario er at Dogo Canario er en avlsrettning, og Presa Canario er en annen avlsrettning. Uansett så er den av norske myndigheter ansett som 2 forskjellige raser. Syntes det derfor er noe urimlig å fjerne arbeidet som ble gjort av Presa oppdretteren her på Wiki. Ang. Alano kjenner jeg kun til en person som mener at dette er samme rase, på en annen side mener han også at Ca De Bou, Bully Kutta er det samme som Dogo Canario, hehe... Snabben 30. jul 2008 kl. 18:27 (CEST)
Jeg snakker naturligvis ikke om personlige meninger, men om meninger fra miljøer av forskere og kynologer som steller med slike spørsmål. Hva du og jeg mener i denne saken er uinteressant for Wiki. Du må forstå at når FCI og spanske myndigheter ikke engang er enige, så gjelder dette også mange andre. Dette er et spørsmål som handler om forskjellene mellom hva som kan defineres som en egen rase og hva som må defineres som en genetisk rasevariant. Belgisk fårehund er et lysende eksempel på en slik problemstilling.
Når det gjelder spørsmålet om hvorfor jeg slettet artikkelen med presa canario, så har det sammenheng med at denne hunden blir oppfattet som et alternativt navn for dogo canario. Blant noen kynologer gjelder det også for alano, men denne er altså en registrert hunderase. Du kan følg lenken til Tyskland så får du det verifisert med egne øyne og har 2 referanser til folk som mener at alano også er samme hund. Du kan også følge de andre lenkene til andre lands sider for å få problemene omkring navn og raseforhold bekreftet, ja sågar den spanske. I Norge er imidlertid det nasjonale stambokregisteret for hunder synonymt med NKK, så vi må forholde oss til det navnet denne organisasjonen bruker på denne hunden (i Spania og England bruker man presa canario som rasenavn, mens Portugal og Tyskland bruker det samme som oss) inntil spørsmålet er endelig avklart. Tbjornstad 31. jul 2008 kl. 10:10 (CEST)
Alano er en egen rase ja. Og det er Presa Canario også ifølge norske myndigheter. Det er det som er hele poenget. Man ser mange raser som har blitt splittet pga. avlsrettninger - og omtales deretter. Vet ikke om du er klar over det, men NHL er likestilt med NKK her i Norge, begge er annerkjente av Staten. Så når Myndighetene her i Norge anser rasen som 2 forskjellige, burde vi forholde oss til det. Ut av respekt for det mange årige arbeidet det har vært for å få Presa Canario til en egen rase her i Norge, og for å forhindre forvirring hos valpekjøpere og andre intresserte. Jeg kan ikke si at jeg selger Presa Canario valper, det vil være å lyve. Snabben 31. jul 2008 kl. 16:11 (CEST)
Nei, dette er ikke korrekt. Det er ikke opp til norske myndigheter å bestemme hva som er et annet lands hunderaser og ikke, men kun om en slik anerkjennes eller ei av vårt nasjonale stambokregister (som er NKK). Jeg har aldri sett en eneste rasestandard fra NHL, og langt mindre en som forteller at dette er to ulike raser. Fakta er vel snarere at NHL baserer seg på andre registres standarder, eller hva? Men dette er heller ikke hva debatten dreier seg om, men om dogo canario og presa canario er samme hund eller ikke. At de regnes som det har jeg alt gitt deg flere internasjonale eksempler på. Hunderasen heter per definisjon perro de presa canario i følge spanske myndigheter bestemt, men altså ikke i følge FCI og en rekke andre lands nasjonale kennelklubber. Jeg har alt gitt referanser for at det til og med finnes dissens i hjemlandet. Tbjornstad 31. jul 2008 kl. 16:43 (CEST)
Hvorvidt det er en egen rase eller ikke kommer ann på hvorvidt man anser en avikende avlsrettning som har gått et langt stykke som en egen rase eller ikke. Men, dette er en diskusjon som går hett i Dogo / Presa miljøet allerede, tviler sterkt på at den blir løst her. Artikkelen reflekterer et litt mer sant ansikt nå, og det var alt jeg var ute etter - selv om jeg er uenig i en del så regner jeg med at folk vet bedre enn å se seg blind på wikipedia :). Snabben 2. aug 2008 kl. 15:51 (CEST)
Diskusjonen om dette blir ikke løst her, for Wiki løser ikke slike spørsmål. Det er det opp til den faglige ekspertisen å gjøre. Den sitter altså hovedsaklig i Spania. Problemet er at det der er tre aktører å forholde seg til; altså RSCE, FCE og Ministerio de Agricultura. I tillegg må en av dem, altså RSCA, forholde seg til retningslinjer fra FCI, fordi klubben er medlem av denne internasjonale organisasjonen. Løsningene så langt har skapt et kaos som per i dag ikke understøttes av DNA beviser, fordi det ikke er gjort profiler på de hundene dette gjelder. Kanskje må vi vente på nettopp det for å få en løsning. I mellomtiden blir artikler som hevder annet i rasespørsmålet å anse som «vås» uten faglig støtte, så kanskje gjør folk lurt i å kikke på Wiki? Tbjornstad 2. aug 2008 kl. 16:15 (CEST)
"«vås» uten faglig støtte" har vi hvertfall hatt nok av i disse artikklene. Snabben 2. aug 2008 kl. 19:21 (CEST)

Jeg stiller meg spørrende til hva slags kunnskaper Tbjornstad innehar som vi oppdettere og folk som har drevet med hunderasen i mange år - ikke har. For gang på gang når faktafeil blir rettet i denne artikkelen, påroper Tbjornstad seg kunnskaper som ingen av oss andre som har drevet med hunderasen har hørt om eller kan gå god for. Dette begynner å bli vandalisering av artikkelen. Jeg for min del ønsker at artikkelen skal være så god som overhodet mulig - det innebærer at ting som: "ikke ha hunder av samme kjønn i hus" og passer best for "Meget erfarne hundefolk" blir rettet på. Jeg har 3 tisper i hus fra alder 5år, 2år til 2mnd løpende løs- samt en hannhund på 3år. Dette har aldri vært noe større problem enn med noen annen hunderase. Dogo Canario var forøvrig den første hunderasen jeg anskaffet meg for endel år tilbake- og det gikk utmerket fint. Man må være motivert, men ingen ekspert, dette er ikke krokodiller eller dinosaurer. Ber Tbjornstad komme med en god forklaring på hvorfor han mener dette er hunder som ikke går overrens med andre av samme kjønn, samt forklare dette med meget erfarne hundefolk om han/henne ønsker å redigere det tilbake. Og om du ønsker Tbjornstad kan du ta en titt på youtube under brukeren snabben2 for å se flere hunder av samme kjønn av denne hunderasen. Snabben 20. sep 2009 kl. 13:20 (CEST)

Nye innlegg på diskusjonssiden legger du nederst (derfor har jeg flyttet ditt dit), dersom det da ikke er et svar på et eksisterende innlegg. Når du kritiserer andre bør du ført avklare hvem som skal ha kritikkken. Dette er i følge den spanske raszeklubben en hunderase som passer best for de erfarne. Det betyr normalt at rasen krever en stødig og udiskuterbar leder. Jag har aldri hevdet at man "ikke ha hunder av samme kjønn i hus", så du må finne en annen knagg å henge den kritikken på. Jeg har derimot hevdet at slike hunder (altså rasen) ofte er dominante, men det er noe ganske annet. Om dette uttrykket har blitt til "ikke ha hunder av samme kjønn i hus" hos deg bør du kanskje revurdere tolkningen. Forøvrig nevner jeg at Wiki ikke er en lenkested for private nettsider, derfor ble disse fjernet. Tbjornstad 21. sep 2009 kl. 17:55 (CEST)

Endret tilbake fra bevist feil informasjon ang. rasen. Anbefaller Tbjornstad å sjekke fakta, evt. kontakte NKK, Raseklubben for mer informasjon. En rekke feil ang. rasens bruksmål, vekt og type. Ta en titt på den engelske artikkelen om rasen om nødvendig. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Snabben (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Det er naturlig vis fritt fram å rette opp åpenbare feil. Det er imidlertid ikke gitt at de engelske sidene er korrekte, så det bør evt. sjekkes først. Tbjornstad 21. sep 2009 kl. 17:55 (CEST)

Tro meg, etter alle mine år med rasen vet jeg godt hva som stemmer og ikke. #### Dette usignerte innlegget ble skrevet av Snabben (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Det er vel del av problemet her, du har åpenbart ikke bare erfaring, men også egeninterresser på feltet (hvorfor ellers ville du insistert på å inkludere kernelsider). Derfor har jeg tilbakestilt deg. Og jeg ber deg om å vise til kilder som støtter ditt syn (som _ikke_ er egene erfaringer, siden de ofte bryter med både objektivtetsprinsippet og forskrifter mot orginal forskning på wikipedia). Profoss 13. okt 2009 kl. 03:54 (CEST)


Per dags dato finnes det ingen hundeklubb for Dogo Canario i Norge. Denne ble oppløst pga. interne konflikter. Finnes en klubb for Presa Canario, men har lite informasjon om den- så fjerner dermed linjen om klubb. 88.90.148.196 4. aug 2013 kl. 03:43 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Dogo canario. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 04:01 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Dogo canario. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. sep. 2018 kl. 10:37 (CEST)[svar]