Diskusjon:Dioptersikte

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Korrekt fremstilling?[rediger kilde]

Hitsetter fra Forsvarets skarpskytterinstruksjon:

Med et hull som er 1,0 - 1,2mm oppnår man såkalt dioptervirkning. Dette kan illustreres ved at man under sikting uten å bevege våpenet gjør små bevegelser med hodet slik at bildet av kornet synes å flytte seg fra den ene siden av hullet til den andre, så vil man samtidig finne at kornet fortsatt synes å stå midt i målet. Den viktigste detaljen i siktebildet forblir uforandret selv om øyets plassering bak siktet forandres. Diopteret har overtatt pupillens oppgave, nemlig å begrense den lysbunt som gir bilde på netthinna. Virkningen blir derfor den samme som ved et fotografiapparats blender. Når liten åpning stilles inn, får vi økt dybdeskarphet. Dioptersiktet har to fordeler fremfor hullsiktet: - dioptervirkningen, dvs at øyets sentrering av synslinjen midt i hullet ikke er avgjørende - økt dybdeskarphet som gir klarere siktemidler.

Dette avviker fra Hammerfest skytterlag sin fremstilling:

Dioptervirkning
Når diopterhullet er ca 1,2mm eller mindre får vi dioptervirkning. Alt vi ser gjennom hullet er da skarpt. F. eks ser vi korn og blink skarpt samtidig. Samme prinsipp som ved fotografering. Ved bruk av liten blenderåpning får bildet større dybdeskarphet. Med hullsikte må vi fokusere fra korn til blink hele tiden. En annen ting en skal være oppmerksom på med hullsikte er å ha kornet i midten av bak - siktet, for å unngå ulikt treffpunkt fra skudd til skudd.


Av disse har jeg mest tro på Hammerfest. Det bakre sikte skal sikre at øyet (baksiktet) står på samme sted hver gang. Diopterhullet skal ligge som en jevn skygge som en legger øyet midt i.

Videre beskriver Hammerfest dioptervirkning som bedre dybdeskarphet mens forsvaret sier at det er at en kan flytte hodet hit og dit.

Eksempel: Dersom en skyter på 600m og legger øyet bort fra diopterhullets senter til hullets kant 0,6mm, så vil en treffe 48cm til siden for målet, gitt 750mm mellom dipter og korn - det er vel neppe skarpskyting?

Her tror jeg Forsvaret og artikkelen bør justeres. KjellG 16. des 2009 kl. 23:29 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Dioptersikte. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. apr. 2019 kl. 11:31 (CEST)[svar]