Diskusjon:Beneš-dekretene

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Beneš-dekretene er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


--M O Haugen (diskusjon) 1. jan. 2018 kl. 22:47 (CET)[svar]

Wikipedia Beneš-dekretene har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 13, 2020.

Arkiver
Arkiv 1 Arkiv 2

Tråder eldre enn 90 dager kan bli automatisk arkivert av ArkivBot.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Beneš-dekretene. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. apr. 2022 kl. 23:19 (CEST)[svar]

Polen og utvisningen av tyskere[rediger kilde]

"Fordrivelsen av tyskere (blant annet fra Schlesien) i forbindelse med flytting av Polens grenser hadde ikke bakgrunn i vedtak i den polske regjering og er derfor ikke stridstema med Tyskland".
Men forflytningen av sudettyskere hadde heller ikke bakgrunn i noe vedtak i den tsjekkoslovakiske eksilregjeringen. Dekretene nevner ikke utvisningen. Og ikke fortell meg at Oder-Neisse grensen mellom Polen og Tyskland ikke har vært et stridstema.

Det var kun De Allierte Seierherrene som kunne treffe en så omfattende beslutning som forflytning og plassering av tyske statsborgere til de forskjellige okkupasjonssonene i Tyskland. Den tsjekkoslovakiske regjeringen hadde ingen slik myndighet og befattet seg følgelig ikke med spørsmålet om utvisningen av sudettyskerne fra de tsjekkiske kronlandene. Den avgjørelsen ble tatt ved de alliertes konferanse i Potsdam, 1945, også for tyskere fra Polen og Ungarn.

Dekretene om sudettyskernes tap av statsborgerskap og konfiskeringen kom etter avgjørelsen om utvisningen i den internasjonale Potsdam-avtalen og var i tråd med internasjonale avtaler, og hadde full alliert støtte. Danmark, Nederland, Belgia, Polen, Ungarn og andre okkuperte land fulgte samme praksis. Polen hadde sine Bolesław Bierut dekreter for utvisningen av tyskere fra Polen i tillegg til store tyske landavståelser til Polen.

Dessuten, utvisningen fra Tsjekkoslovakia var ikke kollektiv. Hvert dekret inneholdt unntak for sudettyskere som var lojale og som ikke hadde begått landsforræderi eller krigsforbrytelser. 280 000 sudettyskere ble værende i Tsjekkoslovakia, så utvisningen kan umulig ha vært kollektiv selv om den allierte utvisningen i henhold til Potsdam-avtalen foreslo kollektiv utvisning.
Den tsjekkoslovakiske grunnloven fra 1920 godtok ikke dobbelt statsborgerskap. Sudettyskere med Nazi-tysk statsborgerskap kunne på ingen måte beholde sitt tsjekkoslovakiske statsborgerskap. Artikkelen er full av liknende feil.

Artikkelen har havnet i en meningsløs absurditet og skribenten har kokt suppe på en spiker. En trøst: les artikkelen om Benes dekretene i STORE NORSKE LEKSIKON. Jan Peter Pospisil. 84.209.61.213 21. okt. 2023 kl. 22:39 (CEST)[svar]

Ta en titt[rediger kilde]

Ta en titt på den tilsvarende artikkelen i Store Norske Leksikon. Hvilken kvalitetsforskjell i favør snl.no 84.209.61.213 21. okt. 2023 kl. 14:26 (CEST)[svar]