Diskusjon:Bassgitar

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen Bassgitar er en del av underprosjektet Rock, som jobber med å forbedre Rock-relaterte artikler. Hvis du ønsker å ta del i prosjektet kan du legge til navnet ditt på prosjektsiden.
Spire Spire Denne artikkelen har blitt vurdert til å være på spire-nivå på kvalitetsskalaen.
Topp Denne artikkelen er av topp prioritet innen sitt emne.


Båndbass og slapping[rediger kilde]

Det påståes i artikkelen at

"Båndene gir en klar, metallisk og solid tone, og er også nødvendig til en spesiell fingerteknikk kalt slapping."

Det at båndene er nødvendig for å slappe er nok ikke riktig. Jeg spiller både båndbass og fretless og jeg slapper like fint på fretlessen. Jeg bruker riktig nok rillete eller roundwound strenger, imotstning til flatwound som er vanlig på fretless.

Men faktaen er likevell at det er ikke båndene som er det avgjørende for slapping. Jarlmos 7. feb 2011 kl. 20:31 (CET)

Jeg har begrenset erfaring med slapping på fretless, men tør likevel å påstå at båndene, eller rettere sagt halsen, har minst like mye å si for lyden som typen vikling på strengene. På båndbasser er det kollisjonen mellom strengen og det øverste båndet som gir mesteparten av det harde anslaget, både ved popping og slapping. På fretless-basser er det kollisjonen mellom strengen og kanten på halsen. Her er det nok materialet som fingerbrettet er laget av, som har mest å si for lyden, og om kanten er rund eller skarp. Siden fingerbrettet oftest er laget av tre, vil round wound (rundviklede?) strenger slite hardt på en skarp kant ved slapping, og det er vel ikke uten grunn at fretlessbassister ofte sverger til flat wound, og relativt sjelden slapper i tide og utide. ;) Det går an å slappe på en fretlessbass hvor halsen går i ett med kroppen også, men det blir ganske spesiell lyd, mye klask og lite «twang». Artikkelen har stort rom for forbedring, jeg har prøvd å gjøre litt, men det er fortsatt mye som gjenstår. Håper du også har tid til å bidra. - Soulkeeper 23. feb 2011 kl. 03:56 (CET)
Det er sant at det er vanlig at fretlessen brukes med glatte strenger. Det er nok også riktig at slapping skjer oftest på båndbass. Poenget mitt var egentlig at slapping er et teknikk som kan brukes på begge typer, dog at slapping på fretless har et annet resultat enn på båndbass. Det er vel å merke seg at slapping som teknikk ble først utviklet på kontra-basser, før el-basser ble utviklet. Du har fått til ei bra side om basser. Spesielt liker jeg presentasjon av warwicken som bildeeksempel. Jeg eier selv 2 warwicker, den ene fra 1983. (warwick ble startet i 82) Jeg skal ta din oppfordring og komme med bidrag etterhvert. Jarlmos 8. mar 2011 kl. 22:31 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Bassgitar. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. jul. 2019 kl. 05:25 (CEST)[svar]