Diskusjon:Austråttborgen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Austråttborgen er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Austråttborgen har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 45, 2014.

Gjennomlesning til anbefalt[rediger kilde]

Har lagt inn koordinater ved bruk av Google Earth, er imidlertid ikke sikker på at jeg har fått det rett plassert og det bør sjekkes av hovedbidragsyter.

En annen sak, hva med infoboks bygning? Jeg prøvde å finne noen, vet ikke om vi har noen for bygning, men det gjør seg ofte bra med en slik samlet fremstilling av de mest sentrale data ved byggverket. Så faste billedstørrelser, det er brukt i artikkelen og hovedbidragsyter bør vurdere det. mvh - Ulf Larsen 5. jan 2008 kl. 17:53 (CET)

Takk for sedvanlig Ulf'sk grundighet. Koordinatene kom ca 3 km for langt vest. Jeg skal justere det.
En eventuell {{infoboks bygning}} fungerer sikkert best for bygg med kjent byggeår og byggherre. Austråttborgen er et lappverk med usikre årstall og ukjente ansvarshavende (jfr infoboksen i Austrått borgkapell). Noe er bygget til og mye er revet.
To oversiktsbilder (av i alt 6 bilder) har faste billedstørrelser, de øvrige har fri størrelse. Det er delvis et estetisk valg (jeg ville gjerne ha et litt storslått vignettbilde), men er også et spørsmål om hvordan man best kan fortelle med bildene. Jeg var redd for at bildet vist til høyre ville tape sine detaljer hvis det ble for lite. Jeg skal ikke motsette meg en endring. Flere bilder fra borggården og interiøret vil bli tilføyd når sesongen stunder til. --MHaugen 5. jan 2008 kl. 18:19 (CET)
Det kan lett gå dogmatikk i dette med fast billedstørrelse. Jeg vil si at man må vurdere bildet fra gang til gang, ellers er breddebilder dømt til å bli diskriminert i forhold til høydebilder. --Finn Bjørklid 5. jan 2008 kl. 18:43 (CET)
Er enig, ingen regel uten unntak, og derfor overlater jeg det til hovedbidragsyter å avgjøre det, jeg kun bemerker det. mvh - Ulf Larsen 5. jan 2008 kl. 19:57 (CET)

Navn i anførselstegn, som Kåre Saksesson, det er vel ikke i henhold til stilmal, eller....? Har fikset koordinatene, fant det ved å gå ut fra foto - det er jo tydelig at stedet ligger nær sjøen og har en småbåthavn rett ved. Ulf Larsen 5. jan 2008 kl. 18:31 (CET)

Jeg tenkte faktisk på Ulf da jeg så bruken av kursiv, men jeg oppfattet det som at artikkelforfatteren forsøkte å identifisere eierne gjennomgående gjennom artikkelen. Derimot var det en del bruk av kursiv for å sette trykk på enkelte ord som stundom virket i overkant på meg. --Finn Bjørklid 5. jan 2008 kl. 18:43 (CET)

Denne setningen: «Trolig var gården i denne tiden krongods.»

Hadde kanskje vært en ide å lage en underartikkel om krongods? Ulf Larsen 5. jan 2008 kl. 18:34 (CET)

Jeg fryktet at du ville kommentere bruk av navn i kursiv, ja. Jeg har brukt kursiv for alle egennavn som jeg ikke mener det er nødvendig å opprette artikler for. Hvis du er streng, så kan jeg godt endre det.
Ordet krongods er visst allerede egen artikkel, selv om den ikke er 100% relevant. Selv er jeg aller mest nysgjerrig på hva tønner hartkorn egentlig er. (Kanskje vi kan spørre Bruker:Velle, han er referanse i artikkelen Tønne (flatemål).) --MHaugen 5. jan 2008 kl. 18:50 (CET)
Streng og streng.... :-) Er vel mer at jeg ser verdien av å følge standard, og med en slik bruk av kursiv så er det lett å bidra til å endre vår mal på dette, så jeg må jo si jeg fremdeles er skeptisk. mvh - Ulf Larsen 5. jan 2008 kl. 19:17 (CET)

Under avsnittet Jordegodsets utstrekning er det en tabell, jeg er ikke helt sikker på om jeg forstår den, er det sammenligning av Austråttborgens gårder og leilendinger med andre eller hører hele listen til førstnevnte...? mvh - Ulf Larsen 5. jan 2008 kl. 19:15 (CET)

Denne setningen:

«Borgen har vært gjennom flere bygge- og omformingsstadier i løpet av sitt kanskje 800 årige liv.»

-synes ikke formuleringen 800 årige liv er helt bra, men kan ikke selv komme på noe bedre... Ulf Larsen 5. jan 2008 kl. 19:26 (CET)

Denne setningen:

«Våpenskjoldene til Ove Bjelke og hans to første hustruer er preget i kleberstein over porten, og ned langs sidene finnes skjoldene fra flere generasjoner av formødre.»

- er generasjoner av formødre et forsøk på politisk korrekt balanse, eller? I såfall kan jeg støtte tanken, men jeg tror vel ikke resultatet er helt bra... Ulf Larsen 5. jan 2008 kl. 19:31 (CET)

Avsluttende kommentar: Dette er hel ved Morten, bra jobb! Hva med flere bilder? Det må vel være en del bygningsdetaljer der som kan være mulig å fotografere? Hva med historiske bilder, siden bygget ble grundig dokumentert rett før brannen så er det vel kanskje noen historiske fotografier fra den registreringen tilgjengelig...? Skisser av bygningen, kart osv er også bra, om det kan fremskaffes. Men igjen - bra jobb! mvh - Ulf Larsen 5. jan 2008 kl. 19:49 (CET)


Oppsummering. Finns overkant er avkursivert. Det «800 årige liv» er omskrevet; det tvetydige ved tabellen er forklart ved en overskrift til tabellen, og formødrene er forklart i en fotnote. «Hel ved» høres meget bra ut når det kommer fra Ulf. Jeg skal jobbe mer med bilder. På en god dag kan jeg ta noen selv, og kommunens billedarkiv har muligens noen, blant annet fra Kongebesøket i 2006. Dokumentasjonen fra 1915 er stort sett tegninger, meget vakre tegninger. Men Lorentz Harboe Rees arbeider er fremdeles under opphavsrett. Mvh --MHaugen 5. jan 2008 kl. 22:22 (CET)

Utpreget symmetri[rediger kilde]

"utpreget symmetrisk, det er 33 meter fra foten av hovedtrappen til tårnet, og 33 meter fra foten av hovedtrappen til hovedporten" i artikkelen burde kanskje forklares på en annen måte. (Jeg skjønner ikke så mye mere her enn at lengden 33 meter kan sammenlignes med en annen lengde på 33 meter, og at derfor regnes et eller annet ved anlegget/bygningen - for å være symmetrisk). --Ola Vanguet (diskusjon) 5. nov. 2014 kl. 13:49 (CET)[svar]

«Sete» eller «hovedbolig» eller «hovedkvarter»[rediger kilde]

«Herregården har siden 1000-tallet vært kjent som sete for flere personer som har spilt en rolle i norsk historie», høres litt gammeldags ut for hvermansen (men kanskje ikke for historikere og andre akademikere). --Ola Vanguet (diskusjon) 5. nov. 2014 kl. 14:09 (CET)[svar]

Jo, kanskje det høres gammeldags ut. Men det ivaretar SVJV en viktig nyanse; mange av eierne bodde ikke her (permanent). Det er derfor ikke dekning for å erstatte sete med hjem eller bosted. Mvh M O Haugen (diskusjon) 5. nov. 2014 kl. 14:35 (CET)[svar]
Er det tillatt å lenke fra «sete» til «hovedkvarter» i dette tilfelle? --Ola Vanguet (diskusjon) 6. nov. 2014 kl. 08:47 (CET)[svar]
Hovedkvarter er vel en anakronisme? Riktig lenke vil være setegård. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 6. nov. 2014 kl. 09:03 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Austråttborgen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jul. 2017 kl. 19:54 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Austråttborgen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. apr. 2019 kl. 14:42 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Austråttborgen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. apr. 2023 kl. 01:35 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Austråttborgen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. jan. 2024 kl. 12:16 (CET)[svar]