Diskusjon:Arkipel

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Øygruppe[rediger kilde]

Hva er forskjellen mellom definisjonene på en øygruppe og et arkipelag?

Arkipelag, er det norsk?[rediger kilde]

I den engelske Wikien står øygarden som omgir Scotland beskrevet som et "arcipelago". I denne wikien står arkipelag beskrevet som øyer som på en eller annen mået er løsrevet fra landmassene (mens Scotland har en klassisk skjærgård, slik som Norge). Enten brukes ordene "arkipelag" forskjellig fra "arcipelago", eller så er en av wikiene feil. Uansett heter det vel strengt talt «øybue» eller «øyklynge» (om ikke «øygard») på norsk norsk. Petter Bøckman 23. jun 2011 kl. 15:53 (CEST)

Med mindre noen har noen sterke motforestillinger, flytter jeg artikkelen til et av de motsvarend enorske ordene. Petter Bøckman 24. jun 2011 kl. 08:29 (CEST)
Det norske ordet er arkipel - tilsvarende heter det Archipel på tysk. Etter FNs sjørettskonvensjon fra 1982 er et arkipel definert som «en gruppe øyer, inkludert mellomliggende sjøområde og andre naturlige konstruksjoner, som står i så nær forbindelse med hverandre at de utgjør en virkelig geografisk, økonomisk og politisk enhet.» (litt fritt oversatt fra tysk). Etter min mening er øyklynge den beste norske oversettelse.Fjordsol 24. jun 2011 kl. 09:35 (CEST)
Oppslaget bør vel i alle fall ikke stå under «Arkipelag». Jeg er ikke helt sikker på om jeg foretrekker øygruppe eller øyklynge. Petter Bøckman 24. jun 2011 kl. 12:00 (CEST)
Det norske oppslagsordet bør være arkipel - det er bare dette ordet som gir treff når jeg søker i Store Norske og i norske ordbøker. Arkipelag er en anglifisering som vi bør holde oss unna. Ordet øygruppe eller øyklynge bør være oppslagsord der man viderekobles til arkipel.Fjordsol 24. jun 2011 kl. 17:32 (CEST)
Omdirigeringer skal vi naturligvis ha, men jeg synes vi bør ha oppslagsordet på norsk, få får heller engelske låneord være omdirigeringer. Petter Bøckman 24. jun 2011 kl. 17:54 (CEST)

Innhold?[rediger kilde]

Sommersol, siden det ser ut til å bare være oss to som dreiver med dette: Kunne du tenke deg å skrive noen ord om øystater, evt. det Britiske imperiet og lit om jussen rundt? Som du ser har jeg tatt for meg øygrupper som geologisk fenomen, det historiske/juridiske er godt utenfor mitt ekspertisefelt. Petter Bøckman 25. jun 2011 kl. 09:12 (CEST)

Og hva er sammenhengen mellom Arkipelag og Arkipeler?[rediger kilde]

134.47.109.183 16. feb 2009 kl. 10:47 (CET)

Øygruppe og arkipel[rediger kilde]

Jeg er uenig i at øygruppe omdirigeres hit. Det burde være to forskjellige artikler på arkipel og øygruppe. Et arkipel er en spesiell type øygruppe som har sin egen definisjon (kan ikke gjengi den her og nå men den burde være mulig å finne). Med andre ord: Ikke alle øygrupper er et arkipel. TorbjørnS (ʦ) 20. jun 2013 kl. 23:58 (CEST)

Kom med definisjonen, så lager vi en egen artikkel for øygruppe. Øygruppe-arkipel-sammenslåingen var uansett aldri tenkt som en optimal løsning. Kan hende bør deler av denne artikkelen overførst til øygruppe. Uansett trenger vi gode og entydige definisjoner. Petter Bøckman (diskusjon) 30. aug. 2016 kl. 00:52 (CEST)[svar]
Jo, problemet er litt at jeg leste definisjonen for mange år siden (det var vel sikkert en stund siden allerede da jeg postet det første innlegget), og jeg greier ikke å huske hvor (godt mulig det var en bok). Jeg husker definisjonen vagt og at det hadde noe med øyenes beliggenehet i forhold til hverandre å gjøre (men det blir ikke holdbart i artikkelsammenheng). Skal etterhvert se om jeg greier å finne en definisjon. --TorbjørnS (ʦ) 30. aug. 2016 kl. 01:25 (CEST)[svar]
  1. Fra FN-konferansen om havets folkerett (side 12): Et arkipel er «en gruppe øyer og andre naturstrukturer som er så nært sammenknyttet at de enkelte øyer og andre naturstrukturer utgjør en iboende geografisk, økonomisk og politisk enhet, eller som historisk har vært ansett som en sådann». Videre beskrives det at sjøområdets størrelse i forhold til landområdet ikke må overstige 5-1.
  2. National Geographics: An archipelago is a group of closely scattered islands.
  3. Cambridge Dictionary: A group of small islands or an area of sea in which there are many small islands.

Ingen av disse var den jeg opprinnelig hadde i tankene. TorbjørnS (ʦ) 30. aug. 2016 kl. 01:44 (CEST)[svar]