Diskusjon:Akkusativ

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Underprosjektets logo Artikkelen Akkusativ er del av underprosjektet Språk, som søker å øke antall artikler relatert til språk og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende språkartikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen eller besøke prosjektsiden, hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som må gjøres.
Start Denne artikkelen har blitt vurdert til å være på start-nivå på kvalitetsskalaen.
Middels Denne artikkelen er av middels prioritet innen sitt emne.

Hvor er objektet[rediger kilde]

På norsk er det ingen tvang at objektet er sist i setningen:

  • Anton ser Espen. (SVO)
  • Espen ser Anton. (SVO)

Men det er ingenting i veien med å si at: «Anton ser Espen» (OVS). Her må trykket legges veldig tydelig på Anton, for å få frem at det er Anton og ikke Kari Espen ser. Litt søkt og uvanlig, kanskje... V85 5. des 2009 kl. 23:47 (CET)

Det du sier, V85, stemmer. Men hvis man skriver «Anton ser Espen», vil de færreste tenke det som at det er Espen som ser Anton (dersom det ikke er klargjort på noen måte at det er Espen som er subjektet). Derfor kan man si, skriftlig sett, at det er forskjell på «Anton ser Espen» og «Espen ser Anton». Og dermed kan man også si at subjektet kommer først i en slik setning.Simen Nyhagen 22. mai 2010 kl. 23:50 (CEST)[svar]