Dirty Dancing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dirty Dancing
Generell informasjon
SjangerRomantisk drama / Musikkfilm
Prod.landUSA
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiEmile Ardolino
ProdusentLinda Gottlieb
ManusforfatterEleanor Bergstein
MusikkJohn Morris
Erich Bulling
SjeffotografJeffrey Jur
KlippPeter C. Frank
Foran kamera
Hovedrolle(r)Patrick Swayze
Jennifer Grey
Annen informasjon
Budsjett6 millioner dollar
Premiere12. mai 1987 (Cannes FF)
21. august 1987 (USA)
Eksterne lenker

Dirty Dancing er en amerikansk romantisk drama og musikkfilm fra 1987. Den er skrevet av Eleanor Bergstein og regissert av Emile Ardolino. Koreografi var vad Kenny Ortega.

Filmen fikk svært gode kritikker da den kom ut og ble en stor suksess. Den var rettet spesielt mot ungdom, og ble også i ettertid en svært populær film. Den er også ansett som en av de klassiske dansefilmene fra 80-tallet, i likhet med Flashdance og Fame. Jennifer Grey og Patrick Swayze hadde hovedrollene. Den mest kjente sangen fra filmen, «(I've Had) The Time of My Life», vant en Golden Globe, Oscar for beste sang og en Grammy Award for den beste duetten.

Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret filmen til tidenes 93. beste kjærlighetsfilm fra USA.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår på 60-tallet, og presenterer en kontrast mellom den amerikanske velstående overklassekulturen med tilhørende kjernefamilieverdier, og framveksten av en frodig, individualistisk ungdomskultur med en frigjort moral. Det er også en historie om å bli moden nok til å ta kontrollen over sitt eget liv, og om å velge egne veier fremfor omgivelsenes forventninger.

Frances «Baby» Houseman (Jennifer Grey) er en «snill pike» på sommerferie med sin velstående familie. De besøker et respektabelt hotellanlegg. Hennes foreldre forventer at hun vil gjøre likesinnede bekjentskaper, men Baby snubler istedenfor over den tiltrekkende, men pengelense Johnny Castle (Patrick Swayze), en av anleggets to danseinstruktører. Gjennom ham får Baby oppleve en annen verden, nemlig den frigjorte, ansvarsløse livsgleden som hersker blant anleggets unge ansatte, og som gir seg særlig uttrykk gjennom dampende, latinamerikansk-inspirert dans til sensuelle rockerytmer. Dette foregår i dunkle, røykfylte lokaler bak hotellets plettfrie kulisser.

Men de unges romanse er ikke problemfri. Samfunnslagene som skiller dem er lite villige til å tillate en slik forbindelse, og fordommer florerer på begge sider. Spesielt vanskelig blir det for Baby da hennes far oppdager forholdet. Hun må da velge om hun skal kjempe imot sin familie og sine omgivelser for sin kjærlighets og sine overbevisningers skyld, eller gi etter for presset, oppgi Johnny og drømmen om ekte kjærlighet, og tilpasse seg det A4-livet som hennes foreldre mener er best for henne. Det er en romantisk og dramatisk ungdomsfilm, om generasjonskonflikt, ung kjærlighet, og det å lære å ta egne valg.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]