Vinkelblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Didea»)
Vinkelblomsterfluer
Nomenklatur
Didea
Macquart, 1834
Populærnavn
vinkelblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: 6 arter er beskrevet, 3 i Europa, alle disse også i Norge
Habitat: mest i eller ved skog.
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika, Sørøst-Asia
Inndelt i

Vinkelblomsterfluer (slekten Didea) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent 6 arter, tre forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til ganske store (9–16 mm), brede, svarte og gule eller svarte og grønne blomsterfluer. De kjennes på den brede kroppsbygningen, på at bakkroppens lyse flekker er vinkelformet innskåret bak, og at vingeåren R4+5, som sitter litt foran midten av vingen, gjør en markert bue bakover i vingens ytre del. Hodet er stort, fasettøynene, som møtes i pannen hos hannene, er ikke synlig hårete. Antennene er middels store og mørke. Thorax er glinsende svart på oversiden, sidene kledt med ganske lange, gule hår. Scutellum er gult. Vingene er glassklare med en karakteristisk bøy på åren R4+5. Beina er slanke og gulbrune. Bakkroppen er oval, svart med gule eller lysgrønne (hos D. alneti) tegninger. Disse bstår av avlange sideflekker på det andre bakkroppsleddet, på ledd 3 og 4 er det tverrbånd der bakkanten er bredt vinkelformet innskåret, noen ganger slik at båndet er delt i to flekker. Brei vinkelbåndflue (Didea alneti) kjennes vanligvis lett på at bakkroppens tegninger er lysgrønne, denne fargekombinasjonen har ingen annen norsk blomsterflue. Det forekommer imidlertid også individer med gule tegninger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vinkleblomsterfluene påtreffes mest i eller i nærheten av skog, men de flyr godt og man kan møte dem nært sagt hvor som helst. Larvene lever særlig av bartrelus (Adelgidae), men også av andre bladlus, helst på trær. De overvintrer som larver.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i den palearktiske sone, Nord-Amerika og Sørøst-Asia, men den er ingen steder artsrik og det er bare kjent seks arter totalt.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]