Dictyoptera aurora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dictyoptera aurora
Nomenklatur
Dictyoptera aurora
Herbst, 1784
Synonymi
Dictyopterus aurora
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieRødvinger
SlektDictyoptera
Økologi
Habitat: på land.
Utbredelse: nordlige halvkule
finnes i Norge

Dictyoptera aurora er en bille i delgruppen (underfamilien) nettrødvinger i familiegruppen rødvinger. Den er ikke så vanlig, finnes vanligere lengre sør i Europa. den er utbredt over hele den nordlige halvkule.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dictyoptera aurora er 7-13 millimeter lang. Kroppen er svart, med skarlagensrøde dekkvinger og brystskjold (pronotum). Hodet er kort, men ikke snuteformet forlenget framover. Det er synlig, sett ovenfra (det vil si, det dekkes ikke av brystskjoldet). Antenner har elleve ledd og er festet tett sammen på pannen like ved fasettøynene. Det tredje leddet er betydelig lengre enn det andre leddet. Brystskjoldet har en nær kvadratisk form, ofte med en markert og noe oppstående sidekant. Midtpartiet består av et lukket område dannet av en oppstående ribbe. Dekkvingene er kraftig kitiniserte, parallellsidige og har lengderibber. Alle føtter har fem ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dictyoptera aurora tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 8-9. (344 sider) ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]