Dev Gurung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dev Gurung
Født1954Rediger på Wikidata
Manang
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the Nepalese Constituent Assembly
  • Member of the Parliament of Nepal Rediger på Wikidata
NasjonalitetNepal

Dev Gurung (også transkribert som Deb) (av gurung nasjonalitet, født 1954 i Manang) er en kommunistleder i Nepal. Han er med i politbyrået og den stående komitéen i NKP (Maobadi).

Dev Gurung blei politisk aktiv som student, og blei president i det maoistiske studentforbundet ANNFSU(R).

Han ser ut til å ha vært sentralkomitémedlem av NKP(Maobadi) fra starten. Han blei arrestert under maoistopprørets første år, 17. august 1996, anklaget for å ha trent opprørere, og frigitt 6. januar 2000. Regjeringssida framstilte det som et ledd i et politisk framstøt for å få til forhandlinger, men NKP(Maobadi) sa at det var et resultat av ei utveksling med en politimann maoistene hadde tatt til fange, Thule Rai.

Etter at han blei frigitt, skal han ha vært leder for partiets komité for arbeid med nasjonale minoriteter.

Da det NKP(Maobadi) regner som regjeringa i områdene de behersker, Nepals Folkeråd, blei oppretta 23. november 2001, blei Dev Gurung utnevnt til sekretær – en post som ser ut til å ha betydd at han var nr. 3 i folkerådet, etter leder (co-ordinator) Baburam Bhattarai og nestleder Krishna Bahadur Mahara.

Dev Gurung var i 2003 med i NKP(Maobadi)s delegasjon, leda av Baburam Bhattarai, under fredsforhandlingene med den kongelige regjeringa i Nepal.

Fra tidlig i 2004 var han statsminister i Tamuwan Autonome Region, en av de 9 autonome regionene som Nepal er inndelt i, ifølge planen fra Nepals Folkeråd. Den autonome regionen er regna som et nasjonalt hjemland for nasjonaliteten gurung, og dekker det som ifølge Nepals offisielle inndeling er regionen Gandaki (se artikkel om Nepals geografi).

Fra mars 2005 var han leder av den Vestlige Sentralkommandoen (en av de tre sentrale kommandoene) og medlem av den stående komitéen (komité med 7 medlemmer som leder NKP(Maobadi) fra dag til dag).

Etter seieren i demokratirevolusjonen Jana Andolan 2006 blei Dev Gurung utnevnt til et av tre medlemmer av NKP(Maobadis) forhandlingsdelegasjon, som var leda av Krishna Bahadur Mahara. Delegasjonen starta fredsforhandlinger med regjeringa til Sjupartialliansen for demokrati i Nepal i mai, og kom den 26. mai fram til en 25-punkts avtale om partenes oppførsel under våpenhvilen.

Han blei medlem av Nepals overgangsparlament 15. januar 2007.

1. april samme år fikk han ansvaret for lokal utvikling i Nepals overgangsregjering 2007, der han blei en av NKP(M)s 5 ministre.

Se også[rediger | rediger kilde]