Det var en gang en cherrox

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det var en gang en cherrox
Generell informasjon
FilmtypeKortfilm
Sjangerbarnefilm
Lengde6 min.
Språknorsk
Bak kamera
RegiHåvard Janbu Haukeland
Christopher Pahle
Martin Zimmer
Foran kamera
MedvirkendeJon Øigarden
Kjersti Holmen
Sondre Opedal
Ida Berg

Det var en gang en cherrox eller Once upon a cherrox er en norsk kortfilm og barnefilm fra 2006. Filmen er en 6 minutter lang romantisk eventyrkomedie med Jon Øigarden, Kjersti Holmen, Sondre Opedal og Ida Berg i hovedrollene. Filmen er produsert av Applaus & Confetti ved Christel Jørgensen,[trenger referanse] regi og manus er ved Håvard Janbu Haukeland, Christopher Pahle og Martin Zimmer. Filmen har deltatt på en rekke filmfestivaler verden rundt. Filmen er utgangspunktet for tv-serien Det var en gang et eventyr som sendes våren 2008 på NRK.

Handling[rediger | rediger kilde]

Richard (7) vil kysse Camilla (7). Camilla vil at Richard skal kysse henne. Men de blir avbrutt før de kommer så langt. Camilla hentes av faren, Richard blir nektet å gjøre lekser hos dem mer, Camilla mister cherroxen sin, og Richard må sitte igjen på skolen. Når han finner Camillas cherrox starter Richards farefulle ferd for å levere den tilbake. Han må trosse lærerinner, sinte hunder, og ikke minst slemme fedre for å nå sitt mål.

Eventyrgrepet[rediger | rediger kilde]

Barna i filmen er sterkt inspirert av lærerinnens (Kjersti Holmen) eventyrlesing. Hver gang de kommer overfor et problem, søker de inspirasjon i de gamle, kjente eventyrene; Når Richard finner Camillas gjenglemte cherrox i klasserommet, inspireres han av Askepott som «mistet» ballskoen sin for at prinsen skulle finne henne. Når Richard ikke kommer seg forbi «trollet» (faren til Camilla) og «dragen» (familiens hund), gjør Camilla som Rapunzel og kaster en lang, gul flette ut fra vinduet sitt som Richard kan klatre opp i. Når Richard bestemmer seg for å redde Camilla ruster han seg opp som en ridder; sykkelhjelmen, ryggsekken og gymhåndkleet blir en perfekt rustning, et tresverd trekkes fra en snøskavl i skolegården som om det er sverdet i stenen og når Richard sklir fremover på sparkstøtten sin, fremstår det for han som om han er en ridder på en hest.

På samme måte som barna inspireres av eventyrene, gjør også historien det; Når Richard går forbi en gammel dame som har satt fast stokken sin i brøytekanten (nesen i en stubbe), hjelper han henne løs. Den gamle damen dukker senere opp i historien og redder Richard når alt håp synes ute. Akkurat som i eventyret.

Når Richard omsider kommer seg frem til Camilla, finner han frem cherroxen og setter den på foten hennes. Den lille historien handler med andre ord bare om at Richard skal få gitt cherroxen til Camilla samt å få fullført det de begynte på i klasserommet – et kyss. Men selv om motivasjonen, analytisk sett, kan synes uviktig er målet om å få kysse Camilla og å få satt cherroxen på foten hennes, det viktigste i hele verden for Richard. Dermed blir det også viktig for seeren.

Tv-serie[rediger | rediger kilde]

Kortfilmen vakte oppmerksomhet hos NRK, blant annet etter de mange filmfestivaldeltakelsene rundt i verden. Skaperne av kortfilmen fikk dermed i oppdrag å lage en serie basert på det samme eventyrgrepet. Barnetv-serien Det var en gang et eventyr har premiere på NRK fredag 4. april.

Filmfestivaler[rediger | rediger kilde]

Andre deltakelser[rediger | rediger kilde]

  • Filmpolitiets kortfilmpris, 2007, P3
  • Blått lerret, 2007 Oslo, Norge
  • Baluba, dvd utgitt av DKS, Den kulturelle skolesekken, 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]