Det Norske Nobelinstitutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Det norske Nobelinstitutt»)
Det Norske Nobelinstitutt
Det Norske Nobelinstitutt i Oslo
Org.formAnnen juridisk person
Org.nummer971434457
Stiftet1. februar 1904
LandNorge
HovedkontorParkkvartalet
FormålNobels fredspris
Adm.dir.Olav Njølstad
Nettstednobelpeaceprize.org (en)
nobelpeaceprize.org (no)
Kart
Det Norske Nobelinstitutt
59°54′56″N 10°43′19″Ø

Det Norske Nobelinstitutt er en institusjon som ble opprettet 1. februar 1904 for å støtte Den Norske Nobelkomite i arbeidet med å bestemme hvem som skal tildeles Nobels fredspris. Instituttet består av en forskningsavdeling og et bibliotek med 180 000 bind, hovedsakelig bestående av litteratur om fredsarbeid, folkerett, internasjonal økonomi og moderne politisk historie, samt publikasjoner utgitt av internasjonale organisasjoner. Biblioteket er åpent for publikum, som kan låne bøker eller noen av de 200 tidsskriftene det abonneres på.

Byste av Alfred Nobel foran Nobelinstituttet i Oslo.

Instituttet ledes av en direktør som også fungerer som Nobelkomiteens sekretær. Det har en egen stab som driver forskning innenfor internasjonal politikk, fredsforskning og konfliktløsning. Direktør er siden 2015 Olav Njølstad.

Instituttet var først lokalisert i Victoria terrasse, men fra 1905 har det hatt lokaler i ParkkvartaletFrogner. Bygningen var en tidligere privat villa, oppført i 1867, eid av kammerherre Frederik Wilhelm Treschow. Huset var tegnet av Thøger Binneballe, men ved restaureringen 1903–1905 ble innredningen tegnet i jugendstil av arkitektene Carl Berner og Jørgen Berner. Der ble også prisutdelings-seremonien lagt til, etter at man først utdelte prisen i stortingssalen. I moderne tid har kunngjøringen av fredsprisvinneren skjedd i instituttets lokaler, mens selve seremonien har funnet sted i Oslo rådhus.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]