Det medisinske fakultet (NTNU)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det medisinske fakultet var et fakultet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Fra 1. januar 2017 ble fakultetets virksomhet videreført i Fakultet for medisin og helsevitenskap.

Studietilbudet ved Det medisinske fakultet omfattet profesjonsstudium i medisin, bachelor i bevegelsesvitenskap, syv 2-årige masterprogram, to erfaringsbaserte masterprogram og fire ph.d.-program. Fakultet tok årlig opp rundt 120 nye medisinstudenter.[1]

Omkring 1500 studenter var pr. 2015 tilknyttet fakultetet.[2]

Fakultetets tre strategiske satsingsområder innen forskning var medisinsk teknologi, helseundersøkelser og biobanker, og translasjonsforskning.

May-Britt Moser og Edvard Moser, som var professorer ved fakultetet,[3] mottok i 2014 Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med John O'Keefe.

Det medisinske fakultet lå i bydelen Øya i Trondheim og er integrert med St. Olavs hospital, Universitetssykehuset i Trondheim.

Institutter[rediger | rediger kilde]

Det medisinske fakultet ved NTNU bestod av syv institutter:

Fremstående forskningssentre[rediger | rediger kilde]

Senter for fremragende forskning[rediger | rediger kilde]

Det medisinske fakultet hadde to sentre med status som Senter for fremragende forskning (SFF), fra 2013 til 2022 (videreføres innenfor det nye fakultetet fra 2017). SFF-ene er utpekt av Norges forskningsråd, og målet er å fremme kvaliteten på norsk forskning til internasjonalt toppnivå.

SFF-er ved fakultetet:

K.G. Jebsen senter for medisinsk forskning[rediger | rediger kilde]

Fakultetet har to sentre med status som K.G. Jebsen senter for medisinsk forskning, som mottar støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen. Målet er å bidra til å styrke en fri og uavhengig norsk forskning og bygge sterke internasjonale forskningsmiljøer.

K.G. Jebsen senter ved fakultetet:

  • K.G. Jebsen-senter for hjertetrening (Cardiac Exercise Research Group, CERG)
  • K.G. Jebsen-senter for genetisk epidemiologi[4]

Senter for forskningsdrevet innovasjon[rediger | rediger kilde]

Centre for Innovative Ultrasound Solutions, CIUS, er utpekt av Norges forskningsråd som Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), med oppstart i 2015. SFI-ordningen skal styrke innovasjon gjennom satsing på langsiktig forskning på et høyt internasjonalt nivå.

MI Lab - Senter for medisinsk avbildning (Medical Imaging Laboratory) er utpekt som SFI i perioden 2007 til 2015.

HUNT forskningssenter[rediger | rediger kilde]

HUNT forskningssenter som utfører Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) er tilknyttet Det medsinske fakultet. Helseundersøkelsen er den største samlingen av helseopplysninger og biologisk materiale om en befolkning i Norge.

Kort historie[rediger | rediger kilde]

Det medisinske fakultet ble først opprettet som Avdeling for medisin ved Universitetet i Trondheim 9. april 1974. Medisinerutdanningen ble opprettet i 1975, men da uten preklinikk. I 1993 fikk fakultetet et medisinstudium med integrasjon av basalfag og klinikk fra start til slutt. Det medisinske fakultet ble formelt opprettet 1. april 1984. Fra 1996 ble fakultetet en del av det nyopprettede Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).[5]

Dekaner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 2015-tall
  2. ^ «Database for statistikk om høgere utdanning (DBH), Registrerte studenter 2015». Arkivert fra originalen 27. oktober 2016. Besøkt 15. september 2015. 
  3. ^ De er fortsatt NTNU-professorer, men ved det nye Fakultet for medisin og helsevitenskap
  4. ^ «K.G. Jebsen-senter for genetisk epidemiologi». NTNU. Besøkt 26. juli 2016. 
  5. ^ Wiseth, Rune, red. (2005). Det medisinske fakultet : forskning og utdanning gjennom 30 år. Trondheim. ISBN 82-91557-07-1. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]