Det lukkede rom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det lukkede rom
orig. Det slutna rummet
Forfatter(e)Sjöwall & Wahlöö
SpråkSvensk
SjangerKriminalromaner
Utgitt2006
ForlagPiratforlaget(NOR)
Piratförlaget (SE)
Oversetter(e)Bodil Engen
Sider297

Det lukkede rom (1972) er en roman av forfatterparet Sjöwall & Wahlöö i krimserien om Martin Beck og hans team. (Den originale svenske tittelen: Det slutna rummet'.) Boken er den åttende i serien Roman om en forbrytelse (Roman om ett brott).

Introduksjon til handlingen[rediger | rediger kilde]

I det lukkede rom løper to forskjellige handlinger samtidig. Larsson og Kollberg tar veldig motvillig del i en spesialstyrke som skal oppklare en serie bankran. Martin Beck får en jobb fordi de andre synes synd på ham etter å ha kommet seg da han ble skutt på ved slutten av Mannen på taket; han skal løse en klassisk problem innenfor sjangeren: «det lukkede roms mysterium».

Inkompetansen i det svenske politiet har spredd seg slik at alle tre detektivene blir sterkt hindret i arbeidet. Selv om Larsson og Kollberg klarer å løse saken, tar de mange distraksjonene så mye tid at når den tiden nærmer seg, har ranerne flyktet fra landet. En kriminell går fri fra en forferdelig forbrytelse han har begått, for så å få hard straff for en forbrytelse han ikke har begått.

Karakterer og deres utvikling[rediger | rediger kilde]

Beck møter Rhea Nielsen, og de forelsker seg ved første blikk, selv om det på en måte foregår i sakte kino. I motsetning til hans ekskone, er hun en type som ikke tolererer noe tull og er intellektuelt likeverdig med ham.

Den kriminelle mesterhjernen Werner Roos og bankranerne Malmström og Móhren blir introdusert, og deres udugelige, men suksessfulle Nemesis, den offentlige anklageren «Bulldozer» Olsson.