Det europeiske ungdomsparlamentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det europeiske ungdomsparlamentet
Org.formEingetragener Verein
Stiftet1987[1] (Fontainebleau)
LandTyskland
HovedkontorBerlin
UtmerkelserTheodor Heuss-medaljen (2000)[2]
Nettstedeyp.org

Det europeiske ungdomsparlamentet, EUP, (engelsk: European Youth Parlament - EYP, fransk: Parlement européen des jeunes - PEJ) er en ikke-partipolitisk og uavhengig pedagogisk prosjekt som er spesialtilpasset behovene til de unge europeiske borgerne.

EUP oppfordrer selvstendig tenkning og sosiopolitiske initiativ hos unge mennesker og fokuserer på læring av viktige sosiale og faglige ferdigheter. Siden åpningen[når?] har mange titusener av unge mennesker deltatt i regionale, nasjonale og internasjonale økter, dannet vennskap og fått internasjonal kontakter mellom og utover landegrensene. EUP har derfor gjort et viktig bidrag til å forene Europa.

I dag[når?] er EUP er en av de største europeiske plattformer for politisk debatt, interkulturelle møter, politisk arbeid og utdanning, og utveksling av ideer blant ungdom i Europa. EUP består av et nettverk av 36 europeiske foreninger og organisasjoner hvor tusenvis av unge mennesker er aktivt frivillig. Hele nettverket arrangerer om lag 200 arrangementer hvert år.

EUP er et program fra Schwarzkopf Foundation.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

EUP involverer godt over 20 000 unge i mer enn 100 regionale, nasjonale og internasjonale arrangementer gjennom 35 nasjonale organisasjoner hvert år. Flaggskiparrangementene i EUP er de tre årlige internasjonale Sesjonenes. Hver av disse sesjonene samler rundt 270 ungdommer fra 35 land, i 10 dager i forskjellige europeiske land.

De medfølgende lærerne går gjennom et spesialtilpasset program som tar sikte på å utvikle nye ferdigheter samt etablering av felleseuropeiske nettverk. Disse nettverkene tjener ofte til å etablere nye utvekslinger og læringsprosjekter.

Alle EUP-øktene følger et lignende program og er basert på den samme metoden:

  • Først blir deltakerne delt inn internasjonale komiteer og deltar i teambuilding for å styrke samholdet.
  • I komiteen begynner de unge delegatene å jobbe på en dagsaktuell problemstilling i europeisk politikk, og lager en felles resolusjon for temaet de har jobbet med.
  • Til slutt blir resolusjonene debattert i en parlamentarisk generalforsamling etter modell av Europaparlamentet på både engelsk og fransk.
  • Gjennom et rikt kulturelt program med arrangementer som Euroconcert, Eurovillage eller presentasjoner av landet, blir deltakerne aktive og kreative, og uttrykker seg gjennom musikk, skuespill og dans.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ eyp.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.theodor-heuss-stiftung.de, besøkt 16. juni 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]