Det allrussiske senteret for opinionsundersøkelser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det allrussiske senteret for opinionsundersøkelser (russisk: Всероссийский центр изучения общественного мнения Vserossijskij tsentr izutsjenija obsjtsjestvennogo mnenija, forkortet VTsIOM) er det eldste aktive gallupinstituttet i Russland. Forskningssenteret ble etablert i 1987 av blant andre Tatjana Zaslavskaja, Boris Grushin, Valerija Rutgajzera og Jurij Levada. Tatjana Zaslavskaja ledet senteret frem til 1992, mens Jurij Levada ledet det fra 1992 til 2003.

Senteret utgir tidsskriftet «Monitoring of Public Opinion : Economic and Social Changes».

Splittelsen i 2003[rediger | rediger kilde]

Frem til 2003 var VTsIOM et statseid selskap på papiret, men opererte i praksis selvstendig og måtte etter Sovjetunionens fall til og med ordne finansieringen på egen hånd ved hjelp av private oppdrag. I august 2003 bestemte imidlertid Rosimushchestvo, det russiske departementet for statseiendeommer, seg for å ta tilbake kontrollen over senteret, noe som skapte stor bekymring for senterets uavhengig blant dets ansatte. Daværende leder ved senteret, Juri Levada, forlot senteret i protest sammen med mange ansatte for å sette opp et nytt, uavhengig senter, VTsIOM-A.[1] Da Den føderale antimonopoltjenesten (Федеральная антимонопольная служба) ikke godtok det nye navnet fordi det minnet for mye om det gamle, skiftet det nye senteret navn til Levadasenteret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yablokova, Oksana (10. september 2003). Levada Leaves VTsIOM for VTsIOM-A. The Moscow Times (cached arkivert versjon av 2011-06-17)