Det afrikanske alfabetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det afrikanske alfabetet
TypeAlfabet
SpråkAfrikanske språk
UtviklerDiedrich Westermann
Utviklet1928
AvstamningDet latinske alfabetet
Det afrikanske alfabetet

Det afrikanske alfabetet (også kalt Det internasjonale afrikanske alfabetet og IAI-alfabetet) ble utvikla i 1928 under ledelse av Diedrich Westermann. Han utvikla det i samarbeid med en gruppe afrikanister ved International Institute of African Languages and Cultures (seinere kjent som International Africa Institute) i London. Målet med alfabetet var å gjøre folk i stand til å skrive afrikanske språk i praktiske og vitenskapelige formål uten diakritiske tegn. Det ar basert på det internasjonale fonetiske alfabetet (IPA) med noen unntak, som j og y, som har samme (konsonant)verdier som i engelsk.

Alfabetet har påvirka utviklinga av ortografien til mange afrikanske språk – et anslag[1] er at alfabetet har vært «grunnlaget for transkripsjon» for rundt 60 språk – men ikke alle, og diskusjoner om harmonisering av transkripsjonssystemer har blant annet ført til tilegnelsen av det afrikanske referansealfabetet.

Bokstaver[rediger | rediger kilde]

Majuskuler A B Ɓ[i] C D Ɖ E Ɛ Ǝ F Ƒ G Ɣ H X I J K L M N Ŋ O Ɔ P R S Ʃ T U V Ʋ W Y Z Ʒ
Minuskuler a b ɓ c d ɖ e ɛ ǝ f ƒ g ɣ h x i j k l m n ŋ o ɔ p r s ʃ t u v ʋ w y z ʒ
Merknader
  1. ^ Majuskulen Ɓ har formen Ƃ i originaldokumentet, men dette er ikke den nåværende standarden for majuskuler for denne bokstaven i de fleste alfabeter. Ƃ blir imidlertid fortsatt foretrukket i språkene dan og kpelle i Liberia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alfa I. Sow og Mohamed H. Abdulaziz, «Language and Social Change» kap. 18 i Ali A. Mazrui (red.) Africa Since 1935 (UNESCO General History of Africa, Vol. 8). University of California Press, 1993. S. 527.

Kilder[rediger | rediger kilde]