Destillasjonstårn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempel på et destillasjonstårn

Et destillasjonstårn i et oljeraffineri er en innretning for å skille ut ulike fraksjoner av råolje. I rammen nedenfor kan du se en forenklet beskrivelse av prosessen i et destillasjonstårn.

Prosessen i destillasjontårnet[rediger | rediger kilde]

  1. Råoljen blir varmet opp til ca. 380 grader før den blir ledet inn i destillasjonstårnet. Ved denne temperaturen er de fleste av stoffene i råoljen fordampet og i gasstilstand.
  2. Den varme blandingen blir sendt inn i bunnen av destillasjonstårnet. De stoffene som ikke er i gasstilstand, blir tatt ut av tungoljen i bunnen av destillasjonstårnet.
  3. Stoffene som er i gasstilstand, stiger i destillasjonstårnet. Temperaturen avtar gradvis oppover. Jo lavere kokepunktet er, desto høyre opp i tårnet kommer stoffet før det kondenserer og blir tappet av på siden av tårnet. Råbensin tas ut ved ca. 150 grader.
  4. Stoffene som blir tappet av de ulike nivåene, er en blanding av hydrokarboner som går fra gass til væske innenfor et bestemt temperaturområde. Hver blanding kaller vi en fraksjon.
  5. Propan og butan er fortsatt i gasstilstand når de når toppen av destillasjonstårnet. Temperaturen er fremdeles for høy til at disse gassene kan kondensere.

Referanser[rediger | rediger kilde]