Desi (Asia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Desi (hindi देसी, punjabi ਦੇਸੀ) er betegnelsen på området og kulturen på det indiske subkontinentet, særlig i India, Pakistan, Nepal, Bhutan, og Bangladesh. Ordet deśa- (देश) betyr på sanskrit omtrent «fedreland», «land» eller «hjemland», og Mahatma Gandhi brukte betegnelsen ma des om det utvidede, indiske hjemlandet. Betegnelsen brukes bredt både om menneskene, kulturene og produktene fra området, i betegnelser som desi-musikk, desi-mat, desi-litteratur, eller bare desi. Et eksempel på «desi»-kultur er Bollywood-sjangeren som er populær i alle landene i regionen.

Ordet skal være brukt allerede omkring 200 f.Kr i skriftet Natya Shastra, hvor det betegnet den varierte folkelige kulturen i motsetning til den pan-indiske klassiske (opphøyde) kulturen.

Delingen av India og Pakistan i 1947 førte til utviklingen av nye, nasjonale identiteter i landene, samtidig som Punjab og Kashmir ble delt i to. Punjabisk kultur, språk og musikk er stort både i India og Pakistan, og binder ofte sammen identitetene på tvers av grensene.

I dag brukes ordet både for å beskrive den regionale felleskulturen, og for å beskrive drømmen eller visjonen om et ikke-delt indisk subkontinent. Spesielt føler yngre indere, pakistanere og bangladeshere som bor utenfor subkontinentet at de tilhører den samme kulturen, at de er desi. Dette står ofte i motsetning til vektleggingen av forskjellene (og motsetningene) mellom landene.

En utbredt misoppfatning i dag blant nordmenn er at srilankere også er en del av denne kulturen. Dette stemmer ikke da de har sin egne rikholdige kultur.[omstridt ] Se Sri Lankas historie, Tamilere og Singhalesere for lesning om folkegruppene som lever der.

Se også[rediger | rediger kilde]