Dermot Morgan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dermot Morgan
Født31. mars 1952[1][2][3]Rediger på Wikidata
Dublin
Død28. feb. 1998[2][3]Rediger på Wikidata (45 år)
Hounslow
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity College Dublin
NasjonalitetIrland
GravlagtDeans Grange Cemetery

Skulptur til minne om Dermot Morgan

Dermot Morgan (født 3. mars 1952, død 28. februar 1998) var en irsk komiker og skuespiller. Han ble internasjonalt kjent gjennom rollen som Ted Crilly i Father Ted.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Morgan ble født i Dublin, og fikk høyere utdannelse ved University College Dublin. Etter endt utdanning arbeidet han noen år som lærer på den prestisjetunge skolen St. Michael's College.

Mellom 1979 og 1984 var han med i teamet bak RTÉs serie The Live Mike. Han spilte en rekke roller i sketsjer mellom hovedsegmentene, blant annet Father Trendy, en slesk prest som desperat prøvde å være hipp, og en sneversynt GAA-fan som skjelte ut alt og alle. Han ble svært populær, og sluttet som lærer for å bli komiker på heltid.

Kenny Live[rediger | rediger kilde]

Samarbeidet med RTÉ ble etterhvert vanskelig, ettersom selskapet ikke klarte å finne et bruksområde for det de anså for å være et enormt men udisiplinert talent. Det ble laget flere pilotepisoder, men ingen ble sendt. Morgan mente at RTÉ var for konservativ til å takle hans avantgarde-humor.

Mot slutten av 1980-årene var han tilbake på skjermen, i både sine gamle roller og noen nye, på Kenny Lice, Pat Kennys talkshow. Etter negative tilbakemeldinger på programmets struktur ble komediebiten etter en stund kuttet ut da man la om formatet.

Mr. Eastwood[rediger | rediger kilde]

I 1986 gav Morgan ut en komediesingel, Thank You Very Much, Mr. Eastwood. Innholdet var en parodi på de voldsomme takketalene den irske bokseren Barry McGuigan holdt til sin manager; Morgan parodierte McGuigan, Ronald Reagan, Bob Geldof og Johannes Paul II som fremsa denne typen taler.

Scrap Saturday[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1980-årene fikk Morgan på nytt suksess, gjennom radioprogrammet Scrap Saturday hvor han sammen med Gerald Stembridge og Pauline McLynn gjorde narr av irsk politikk, forretningsliv og media. Særlig populære ble de for sin tolkning av forholdet mellom taoiseach Charles J. Haughey og hans pressesekretær P.J. Mara.

Morgan gjorde også narr av Haugheys tendens til å hevde at han hadde familieforbindelser på stedet praktisk talt overalt hvor han reiste i Irland. I Morgans versjon reiste Haughey rundt i verden, og fortalte P.J. Mara om sine fettere François Haughey i Frankrike, Helmut Haughey i Tyskland, Yassar Haughey i Palestina, Yitzal Haughey i Israel og så videre. De tok også for seg Haugheys politiske motstander, Michael Noonan fra Fine Gael, som ble parodiert som en disk jockey fra Limerick med artistnavnet «Morning Noon'an Night».

I begynnelsen av 1990-årene ble programmet kansellert, til store protestert. Morgan kalte RTÉs avgjørelse som å kansellere for «et skamløst uttrykk for kringkastingsfeighet og politisk underdanighet». En talsmann fra RTÉ ble i forbindelse med dette kjent for å komme med svaret «programmet blir ikke nedlagt, det blir bare ikke videreført».

Father Ted[rediger | rediger kilde]

Morgans store gjennombrudd internasjonalt kom gjennom Father Ted. Serien ble laget i tre sesonger fra 1995, med totalt 24 episoder på 25 minutter og en juleepisode på 50 minutter. Den ble skrevet av Arthur Mathews og Graham Linehan, og produsert av Channel 4. Forfatterne valgte selv ut Morgan som hovedrolleinnehaver.

Serien handler om tre mislykkede prester som er sendt i indre eksil på den forblåste øya Craggy Island. Morgan spilte Ted Crilly, som hadde havnet der på grunn av økonomiske misligheter, Ardal O'Hanlon spilte Dougal McGuire som var der for sin uendelige dårskap, og Frank Kelly spilte den vellystige og alkoholiserte Jack Hackett. Med seg hadde de også Morgans tidligere samarbeidspartner, Pauline McLynn, som spilte den hysteriske hushjelpen Mrs. Doyle.

Morgan vant i 1996 en BAFTA-pris for beste mannlige skuespiller, mens McLynn fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller og serien fikk en for beste komedie.

Morgans plutselige bortgang[rediger | rediger kilde]

Da innspillingen av tredje sesong av Father Ted var ferdig annonserte Morgan at det ikke ville bli laget flere sesonger. Han arbeidet da på en ny serie om to pensjonerte fotballspillere som delte leilighet. Men bare et døgn etter at siste episode av Father Ted var innspilt fikk han et kraftig hjerteinfarkt mens han holdt et middagsselskap i sitt hjem, og livet stod ikke til å redde.

Frank Kelly sa om sin kollega: «Dermot hadde et sinn som kvikksølv. Jeg tror han var en slags komisk meteor. Han brant seg ut». Hans familie, venner og kolleger kommenterte også på den bitre ironien i at han etter tyve års slit, med mye motgang, endelig hadde oppnådd den økonomiske og kunstneriske frihet han hadde ønsket, for så å brått bli revet bort. RTÉ, som hadde et vanskelig samarbeidsforhold med Morgan, har etter hans død sendt både Father Ted og Scrap Saturday i reprise en rekke ganger.

Han ble 45 år gammel, og etterlot seg sin samboer og deres unge sønn, samt to sønner fra et tidligere ekteskap. Ved rekviemmessen i Dublin møtte blant annet president Mary McAleese og hennes forgjenger Mary Robinson samt mange andre irske politikere og kirkeledere opp. Mange av dem hadde vært offer for Morgans satire på lørdag morgen.

Han ble kremert på Glasnevin gravlunds krematorium, men ble gravlagt på Deansgrange gravlund. Årsaken til at man brukte krematoriet på Glasnevin er at denne gravlunden regnes som Irlands æresgravlund; selv om hans urne ble satt ned på et annet regnes han med blant de som er stedt til hvile der.

I 1998 gav hans tre sønner ut en bok om ham, som til ære for fader Trendy og father Ted fikk den religiøst klingende tittelen Our Father.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dictionary of Irish Biography, Dictionary of Irish Biography-ID 005965[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 14208666k[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 6284860, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]