Busteper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Der Struwwelpeter»)
Busteper
orig. Struwwelpeter
Forfatter(e)Heinrich Hoffmann
SpråkTysk
UtgittOriginalen ble utgitt første gang 1845, revidert utgave 1858
ForlagCappelen
Illustratør(er)Heinrich Hoffmann
Oversetter(e)Sofie Voss, Gerda Moter Erichsen

Busteper (tysk Der Struwwelpeter) er en tysk barnebokklassiker skrevet av Heinrich Hoffmann i 1844. Boka inneholder en samling barnevers som skal lære barn hvor dårlig det går den som ikke oppfører seg ordentlig. Boka har blitt lest i flere generasjoner, ikke minst på grunn av sin groteske humor.

Bakgrunn og innhold[rediger | rediger kilde]

Barnelegen og psykiateren Heinrich Hoffmann (1809-1894) skreiv ei rekke bøker, blant annet flere diktsamlinger, men er i dag først og fremst kjent for Der Struwwelpeter oder lustige Geschichten und drollige Bilder. Den ble opprinnelig skrevet som en julegave til forfatterens tre år gamle sønn Carl i 1844, og utgitt under tittelen Lustigen Geschichten und drollige Bilder für Kinder von 3-6 Jahren året etter. Forfatteren stod selv for tegningene. Boka ble imidlertid revidert med nye illustrasjoner og historier i 1858, en versjon som de fleste seinere utgavene bygger på.

Busteper inneholder ti småhistorier med talende illustrasjoner som viser hvordan det går med ulydige barn. Innholdet blir fortalt på rim og er uvanlig direkte og brutalt. Boka ble tidlig svært populær, og den har kommet i flere hundre opplag på en mengde språk, blant annet som Den store Bastian eller Vær lydigdansk i 1847 og på svensk i 1849.[1] Første norske utgave av boka kom i 1862 under tittelen Buste-Per, eller Morsomme smaafortællinger og pudsige billeder for børn i enhver alder[2], mens det i 1920 kom en oversettelse fra Sofie Voss.[3][4] I 1997 ble den utgitt med ny oversettelse av Gerda Moter Erichsen som Busteper, eller Morsomme fortellinger og pussige bilder[5]. Boka har også vært dramatisert i Norge.

Busteper har inspirert en rekke forfattere og fått flere etterlikninger og kommentarer i andre bøker.

Ti historier[rediger | rediger kilde]

Den vesle «Historien om tommelsugeren» (Die Geschichte vom Daumenlutscher) viser hvordan det går med den som suger på tommelen: Skredderen kommer med sin store saks og klipper tomlene av.
  1. Struwwelpeter («Busteper») forteller om en gutt som ikke steller hår og negler og derfor blir upopulær.
  2. Die Geschichte vom bösen Friederich («Historien om slemme Frederik») forteller om en gutt som plager og pisker mennesker og dyr, men blir bitt av en hund. Gutten blir skadd og må ligge til sengs mens hunden eter pølsa han skulle hatt.
  3. Die gar traurige Geschichte mit dem Feuerzeug («Den triste historien om fyrstikkene») forteller om ei jente som leker med fyrstikker og brenner ihjel.
  4. Die Geschichte von den schwarzen Buben («Historien om de svarte guttene») forteller om Nikolas, en høy mann med skjegg, som fanger tre gutter som erter en «neger». Nikolas dypper guttene i blekk som dermed blir svartere enn han de ertet.
  5. Die Geschichte von dem wilden Jäger («Historien om den ville jegeren») forteller om en hare som stjeler brillene og geværet til en jeger og skyter etter ham. I kaoset som følger, brenner hareungen seg på varm kaffe som ei kone mister. Dette er den eneste historien i boka som ikke handler om menneskebarn.
  6. Die Geschichte vom Daumenlutscher («Historien om tommelsugeren») forteller om ei mor som advarer sønnen mot å suge på tommelen. Da mora går ut, gjør han det likevel, og skredderen kommer med en veldig saks og klipper begge tomlene av.
  7. Die Geschichte vom Suppen-Kaspar («Historien om Suppekaspar») forteller om den trassige og kresne Kaspar som ikke vil spise suppa si og derfor svinner hen og dør i løpet av fem dager.
  8. Die Geschichte vom Zappel-Philipp («Historien om Sprelle-Fillip») forteller om en gutt som ikke klarer å sitte stille ved matbordet, er uheldig og til foreldrenes fortvilelse trekker duken og all maten ned på gulvet.
  9. Die Geschichte von Hans Guck-in-die-Luft («Historien om Hans som bare kikker opp i lufta») forteller om en gutt som har den uvanen å ikke se hvor han går. En dag faller han i vannet. Gutten blir redda, men skoleveska driver bort.
  10. Die Geschichte vom fliegenden Robert («Historien om den flyvende Robert») forteller om en gutt som går ut i stormen. Vinden tar tak i paraplyen hans, løfter gutten i været og sender ham vekk til en uviss skjebne.

Galleriet under viser alle sidene fra den reviderte, tyske utgaven av Busteper fra 1858 (400. opplag fra 1917). Illustrasjonene er xylografier av reintegna varianter av forfatterens opprinnelige tegninger.

Etterlikninger og parodier[rediger | rediger kilde]

Utstilling i Struwwelpeter Museum i Frankfurt am Main i Tyskland.
Hoffmanns originale, kolorerte pennetegninger sammenliknet med nyere varianter fra 1900-tallet

Den populære barneboka har kommet i en lang rekke utgaver med nytegnede illustrasjoner. Boka har også inspirert til en mengde selvstendige versjoner og oppfølgere. Det gjelder såvel nye bøker om skikkelige og uskikkelige unger som satiriske parodier. Galleriet under viser et lite utvalg.

Musikal[rediger | rediger kilde]

I 1998 ble musikalen Shockheaded Peter uroppført i Leeds og deretter i London. Musikalen er en mørkere versjon av Heinrich Hoffmanns barnebok. Det norske teatret satte opp denne musikalen i 2013, og oppsetningen vant både Heddaprisen og Komiprisen 2014.[6] Den Nationale Scene i Bergen satte opp musikalen i 2023 med Vidar Magnussen som regissør.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Göte Klingberg. «De första svenskspråkiga Stuwwelpeter-upplagorna»; Barnboken; nr 1, 1995, s 2-10
  2. ^ Hoffmann, Heinrich (1862). Buste-Peer : eller morsomme Smaafortællinger og pudsige Billeder for Børn i enhver Alder. Christiania: Abelsted. 
  3. ^ Just, Carl, red. (1947). N.W. Damm & søn 1843-1943 : et firmas historie. Norge: Damm. s. 451. 
  4. ^ «Morgenbladet 1920.12.11». 1920. s. 7.  Annonse
  5. ^ Hoffmann, Heinrich (1997). Busteper, eller Morsomme fortellinger og pussige bilder. Oversatt av Erichsen, Gerda Moter. :Cappelen akademisk forlag. ISBN 8245603503. 
  6. ^ «"Shockheaded Peter"». Det norske teatret. Arkivert fra originalen 2. oktober 2016. Besøkt 01.10.2016. 
  7. ^ «Anmeldelse: «Shockheaded Peter» på Den Nationale Scene». www.bt.no. 25. november 2023. Besøkt 22. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]