Deoksugung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deoksugung
Hangul덕수궁
Hanja德壽宮
Revidert romaniseringDeoksugung
McCune-ReischauerTŏksugung

Deoksugung eller Deoksugungpalasset er et kongelig palass i Seoul i Sør-Korea. Palasset har vært kongeresidens for flere koreanske monarker inntil Japans kolonisering av Korea i 1910. Bygningsmassen er omgitt av en festningsmur, og er av varierende tidsepoke og arkitektur. I tillegg finnes det innenfor murene et kunstmuseum, trehager, samt en statue av Kong Sejong den store. Palasset ligger like ved undergrunnsbanestasjonen City Hall StationSeouls undergrunnsbane linje 1.

I likhet med de øvrige fire store palassene fra Joseonperioden ble Deoksugung ødelagt under den japanske koloniseringen mellom 1910 og 1945. I dag står en tredel av den opprinnelige bygningsmassen tilbake.[1]

Deoksugung var opprinnelig bygd som residens for prins Wolsan, Kong Seongjongs eldre bror. Residensen ble imidlertid kongebolig etter Imjinkrigen fordi byens øvrige palasser ble ødelagt av krigshandlinger i 1592. Kong Seonjo var den første av Joseon-kongene som benyttet palasset som residens. Kong Gwanghaegun ble kronet i palasset i 1608, og gav det navnet Gyeongun-gung (경운궁, 慶運宮) i 1611, samme år som bygningsarbeidene i palasset blir fullført. Etter at den offisielle kongeresidensen ble flyttet til det nybygde Changdeokgung i 1618, ble Deoksugung benyttet som reservepalass i 270 år og gitt navnet Seogung (Vest-palasset).

I 1897 etter hendelsen der Keiser Gojong måtte søke tilflukt i den russiske legasjonen, returnerte han til palasset, startet med utvidelsesarbeid og gav det navnet Gyeongungung. Etter at Gojong abdiserte i 1907 til fordel for sin sønn Keiser Sunjong, fortsatte han å bli boende i palasset i en form for husarrest ilagt av den japanske okkupanten. Palasset ble gitt navnet Deoksugung, som en referanse til et ønske om at Gojong skulle få leve lenge. Keiser Gojong døde i Hamnyeongjeon i 1919.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Yoon Jong-soon: Beautiful Seoul (Sung Min Publishing House, Seoul 1992)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]