Denes Agay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denes Agay
Født10. juni 1911[1][2]Rediger på Wikidata
Budapest
Død24. jan. 2007[2]Rediger på Wikidata (95 år)
Los Altos
BeskjeftigelseKomponist, pianist Rediger på Wikidata
Utdannet vedFranz Liszt-akademiet
NasjonalitetUSA

Denes Agay (født 10. juni 1911 i en landsby nær Budapest i Østerrike-Ungarn, død 24. januar 2007 i Los Altos i California i USA) var en ungarsk komponist, redaktør, dirigent og pianopedagog, med (PhD fra Lizt Musikkakademi).

Han er mest kjent som forfatter av bøker om musikk, i alt 96. For det meste lærebøker i pianospill. Men han har også en betydelig produksjon bak seg som komponist, bla annet en symfoni og en lang rekke kammermusikalske verk som oppføres fra tid til annen, også her hjemme.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Denes Agay begynte å spille på klaver i tre års alder. I 1934 avsluttet han et musikkstudium ved Franz-Liszt-akademiet i Budapest med en doktortittel. Etter farens ønske studerte han parallelt ved det juridiske fakultet på Universitetet i Budapest).

Karriere[rediger | rediger kilde]

En symfoni komponert av Agay ble fremført med stor fremgang av Budapests Filharmoniske orkester, dirigert av komponisten selv. Denes Agay virket også som filmkomponist.

Til USA[rediger | rediger kilde]

Idet Ungarn politisk mer og mer tilpasset seg den tyske nasjonalsosialistiske side fant han det mer og mer utrygt som jøde å forbli i landet. Han emigrerte til USA i 1939 og ankom da til New York City. Han hadde med seg fra hjemlandet komposisjoner, men fant lite interesse for dem og begynte å komponere populær-, filmmusikk og ballettpartiturer.

Videre dirigerte han NBCs radioprogram Guest Star. På denne tiden tok han opp pianoundervisning, en virksomhet som skulle vare livet ut. Etter angrepet på Pearl Harbor ble han amerikansk statsborger og lot seg innrullere og ble sersjant på et militærsykehus hvor han ble band- og korleder for å underholde de mange syke og sårede infanteri- og marinesoldater. Hans foreldre døde i Auschwitz.

Etter annen verdenskrig fortsatte han pianoundervisningen, virket som musikkonsulent, komponist og redaktør for flere utgivere. Han utarbeidet en omfattende samling av lærebøker og undervisningsmateriell for piano. Hans Best Loved Songs of the American People som ble utgitt i 1975 er fremdeles en bestselger.

I 1963 startet Dr. Agay og Music Sales Corporation i fellesskap Yorktown Music Press som utga en omfattende mengde undervisningmateriell og notebøker for piano medregnet den kjente Classics to Moderns og Joy Of –seriene som i 60 år ble standardrepertoaret for enhver pianolærer. Han har også skrevet An Anthology of Piano Music som dekker barokken, den klassiske perioden, romantikken og det 20. århundre.

Han har opprettet The Denes Agay Piano and Composition Fund for stipendier ved Juilliard og Denes Agay Scholarship Fund ved University of Southern California.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 144280[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 16703410b[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]