Den tiende mann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den tiende mann
The Tenth Man
Forfatter/e Graham Greene
Sjanger Roman; Thriller
Utgitt 1944
Forlag Cappelen forlag
Oversetter Aase Gjerdrum (1985)
Sider 120
ISBN 82-02-09278-7

Den tiende mann (engelsk The Tenth Man) er en roman av den engelske forfatteren Graham Greene og ble opprinnelig skrevet i 1944 som en filmmanus for MGM. Filmen ble det aldri noe av og romanen ble glemt helt av forfatteren til 1983 da en ukjent person meddelte at manuset var til salg hos en forlegger. Den tiende mann er betegnet som Greenes ukjente mesterverk og blir betegnet av forfatteren selv som en bedre roman enn hans mer kjente roman Den tredje mann. Romanen ble filmatisert i 1988 med bl.a. Anthony Hopkins og Kristin Scott Thomas.

Om Den tiende mann[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnshistorien[rediger | rediger kilde]

Romanen Den tiende mann ble skrevet av Graham Greene i 1944 og var tenkt som en av de manusene som skulle bli filmatisert av MGM som Greene hadde skrevet kontrakt på for filmselskapet samme år. Bakgrunn til avtalen var at Greene alltid hadde stått i gjeld til sine forleggere og at det var kun romanene Brighton Rock fra 1938 og Makten og æren fra 1940 som hadde gitt han en del økonomisk suksess. I frykt for dårligere tider, skrev han nettopp kontrakten med MGM for å sikre familien. Kontrakten var starten for han på slaverarbeidet, som han selv betegner det. Romanen ble ikke brukt til et filmmanus, men MGM kjøpte opp alle rettighetene til romanen. Og da Graham Greene startet på Den tredje mann i 1948, som det ble film av i i 1949, ble den Den tiende mann glemt helt til noen hadde lyst å kjøpe opp romanen i 1983. Romanen kom da ut to år etter gjenoppdagelsen og ble endelig filmatisert i 1988 med Anthony Hopkins. Romanen har blitt betegnet som et av Greenes beste verk gjennom hele forfatterskapet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i Den tiende mann foregår i en fengselscelle i en fengsel i Frankrike under andre verdenskrig. Her deler 30 personer samme celle og en dagen for de beskjed av en ung sersjant at hver tiende mann skal dø neste dag og at de kan selv velge hvem de tre personene skal bli. Løsningen på hvem de tre skulle bli tok de gjennom å trekke en lodd. Blant de tre som trakk døden, var den rike advokaten Chavel. Han blir hysterisk og tilbyr den som tar han plass alle hans penger. En person tar i mot hans tilbud, den unge Janvier som dermed sikrer moren og søsteren en trygg framtid etter krigen. Etter krigen vandrer Chavel fattig, men med livet i behold, rundt i Frankrike og vender tilbake til huset der Janviers familie nå bor. Handlingen utvikler seg videre i mange av de temaene Greene var opptatt av i mange av sine bøker: dobbelgjenger, hat, skyld, ære, nåde, tro og kjærlighet.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen utgitt første gang i 1985Cappelens forlag i Aase Gjerdrums oversettelse. Romanen kom ut samme år som den internasjonale lansering av romanen. Romanen ble også utgitt i 1986.

Tillegg[rediger | rediger kilde]

Romanen originalmanus inneholder også par utkastsider til to filmmanuser, med tittlene Jim Braddon og krigsforbryteren og Ingen har skylden.

Film[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Innledningen til romanen «Den tiende mann», skrevet av forfatteren selv.
  • The Tenth Man på den engelske Wikipedia [1]
  • IMDbs side på The Tenth Man [2]