Den spanske afrikaarméen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Spansk Marokkos flagg.

Den spanske afrikaarméen (spansk: El Ejército Español de África; arabisk: الجيش الإسباني في أفريقيا) var en spansk hær utplassert i Spansk Marokko fra begynnelsen av det 20. århundre til Marokkos selvstendighet i 1956.

Den spanske afrikaarméen besto av både spanske soldater, fremmedlegionærer og loakle marokkoanske infanterister og kavalerister (kalt regulares). I 1920- og 1930-årene best Afrikaarméen av 30 000 mann (ut av 100.000 i den spanske hæren), og var den mest effektive og profesjonelle delen av de spanske hærstyrkene.

Afrikaarméen kom til å spille en viktig rolle i den spanske borgerkrigen. Under Francisco Francos kommando var den en del av styrkene som gjorde opprør mot den andre spanske republikken i begynnelsen av krigen. Opptil 75 000 marokkanere sloss for nasjonalistene under borgerkrigen i to kolonner under Juan Yagüe og José Enrique Varelas kommando, og de kom til å spille en viktig rolle i krigen helt fram til seieren i 1939.

Ved selvstendigheten i 1956 ble størsteparten av regularene overført til den nye kongelige marokkanske hæren. De spanske nordafrikanske suverenitetsområdene blir fortsatt bevoktet av legionærer og regulares.