Den solgte brud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Smetana, 1854

Den solgte brud (tsjekkisk: Prodaná nevěsta) er en komisk opera i tre akter med musikk av Bedřich Smetana og libretto av Karel Sabina.

Handlingen utspiller seg i en liten landsby i Böhmen på 1800-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Smetana skrev musikken i årene 1863–1866 og ble uroppført i en to akters versjon med talte dialoger 30. mai 1866 på det provisoriske teatret Prozatimní divadlo i Praha. Operaen slo ikke godt an og Smetana reviderte og utvidet den de følgende fire årene. Den endelige versjonen hadde urpremiere i 1870 og ble straks en verdenssuksess.

Handling[rediger | rediger kilde]

I en liten bøhmisk landsby feires kirsebærblomstringen på tradisjonelt vis. Unge Mařenka er likevel trist fordi foreldrene vil gifte henne bort til den rike Vašek som hun aldri har sett. Hjertet hennes tilhører drengen Jeník som hun har sverget evig troskap. Jeník har solgt Mařenka till en ekteskapsmegler, men har stilt betingelsene så snedig at det etterhvert viser seg at det bare er ham Mařenka kan gifte seg med.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Fram til Smetanas tid fantes ingen egen nasjonal tsjekkisk opera, bortsett fra noen mindre og lite spilte verk. Den solgte brud er Smetanas andre opera og et ledd i hans bestrebelser på å skape en egen tsjekkisk operasjanger. Han bruker mye tradisjonelle bøhmiske danseformer som polka og furiant, selv om han stort sett unngår å sitere folkemelodier. Musikken har likevel et distinkt folkemusikalsk preg.

Den spilleteknisk krevende overtyren, som han uvanlig nok komponerte før han hadde startet hovedarbeidet med operaen, fører hurtig over i selve handlingen. Overtyren og satsen Furiant framføres ofte som uavhengige konsertstykker.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Vlasta Reittererova/Hubert Reitterer: Vier Dutzend rothe Strümpfe ... Zur Rezeptionsgeschichte der Verkauften Braut von Bedřich Smetana in Wien am Ende des 19. Jahrhunderts (= Theatergeschichte Österreichs, bind III, hefte 4), Wien 2004, 475 s. 40 Tafeln.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Den solgte brud – bilder, video eller lyd