Den slovakiske gresk-katolske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Den slovakiske katolske kirke»)
Den slovakiske gresk-katolske kirke
HovedgrenDen romersk-katolske kirke, Østkirken
Grunnlagt1818
Utgått fraDen rutenske gresk-katolske kirke
Antall medlemmer207 320 (ukjent)[1]
LivssynKatolisisme
GeografiSlovakia, Canada
LandSlovakia
HovedkontorPrešov

Den slovakiske gresk-katolske kirke (eller slovakisk-katolske kirke) er én av den katolske kirkens 23 særkirker. Kirken følger den bysantinske ritus og bruker kirkeslavisk som liturgisk språk, men anerkjenner paven som religiøst overhode. Den slovakiske gresk-katolske kirke har omtrent 250 000 tilhengere, hovedsakelig i Øst-Slovakia og Canada. Bare ca. 4 % av den slovakiske befolkningen er slovakisk-katolsk, og kirken er dermed betydelig mindre enn både den romersk-katolske (69 %) og den evangelisk-lutherske kirke (9 %).

Særkirkens overhode er erkeeparken av Prešov, for tiden Ján Babjak (siden 2008).

Struktur[rediger | rediger kilde]

Den slovakisk-katolske kirke er organisert i fire eparkier (bispedømmer), hvorav ett er et erkeeparki (kursivert i listen).

Historie[rediger | rediger kilde]

Den slovakiske gresk-katolske delte inntil 1996 sin historie med den rutenske gresk-katolske kirke. Kirkens eldste bispedømme er Prešov, som ble utskilt fra det rutensk-katolske eparkiet Mukatsjeve i 1787 og fikk status som eparki i 1818.

Under kommunistregimet etter andre verdenskrig hadde gresk-katolikkene vanskelige kår og ble forsøkt tvangsforent med den russisk-ortodokse kirke. Etter Tsjekkoslovakias deling ble den tsjekkiske delen av eparkiet skilt ut som et eget eksarkat, som forble hos den rutensk-katolske moderkirke. Den slovakiske delen løste seg imidlertid fra denne ved å grunnlegge en egen særkirke, som ble anerkjent av pave Johannes Paul II i 1996. 2008 ble eksarkatet Košice opphøyet til eparki, eparkiet Bratislava opprettet, og eparkiet Prešov opphøyet til metropolitanbispedømme over disse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]