Den prøyssiske nasjonalforsamlingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den prøyssiske nasjonalforsamlingen
Bygningen til Sing-Akademie zu Berlin var forsamlingens første møtelokale.
Kammergrunnlovgivende forsamling

Den prøyssiske nasjonalforsamlingen (tysk: Preußische Nationalversammlung) var en kortlivet nasjonalforsamling i kongeriket Preussen etter marsrevolusjonen i Tyskland i 1848. Oppgaven var å utforme en forfatning for Preussen.

Valgordning[rediger | rediger kilde]

Regjeringen utlyste den 11. april 1848 valg til nasjonalforsamlingen. Stemmerett hadde alle menn som på valgdagen hadde fylt 24 år, og ikke var fradømt sine borgerlige rettigheter. Personer som mottok sosialtrygd var utelukket fra valget. Valget var indirekte i den forstand at det ble valgt valgmenn som igjen valgte representanter til nasjonalforsamlingen.[1]

Møter[rediger | rediger kilde]

Den prøyssiske nasjonalforsamlingen møttes første gangen fra 22. mai 1848 som var fire dager etter at Frankfurtparlamentet hadde sammentrådt i Frankfurt. Den prøysiske forsamling holdt inntil september 1848 sine møter i Berlin Sing-Akademie bak Neue Wache. Fra september til november møttes den i Schauspielhaus ved Gendarmenmarkt.

Den 5. november 1848 ga regjeringen ordre om å utvise den prøyssiske nasjonalforsamlingen til Brandenburg an der Havel, og den 5. desember 1848 ble den oppløst ved et kongelig dekrét.[2]

Den forfatningen forsamlingen vedtok ble avvist av regjeringen. Flere av bestemmelsene fra denne kom imidlertid med i kong Fredrik Vilhelms oktrojerte forfatning da den kom i 1850.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «rbb Preußen-Chronik | Erste preußische Nationalversammlung tritt zusammen (Mai 1848)». www.preussenchronik.de. 21. mai 2008. Besøkt 21. januar 2024. 
  2. ^ «Sing-Akademie». demokratie-geschichte.de (engelsk). Besøkt 23. juli 2022.