Den nordkinesiske hungersnød 1876–1879

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shanxi-provinsen i Kina, her rammet hungersnøden hardest.

Den nordkinesiske hungersnød 1876–1879 var en hungersnød rammet Kina i seste tredjedel av Qing-dynastiet. I Kina er katastrofen kjent som den utrolige hungersnød i dingwu-året (Dīngwù qíhuāng 丁戊奇荒).

Nord-Kina ble i 1875 rammet av en kraftig tørke påvirket av El Niño, som også førte til tørke i India, det sørlige Afrika og det nordøstre Brasil.[1] Provinsene Shaanxi, Shanxi, Zhili, Henan og Shandong ble rammet av den påfølgende hungersnøden, som anslagsvis krevde mellom 9 og 13 millioner menneskeliv. Utover den årslange tørken ble situasjonen negativt påvirket av den svekkede myndighetsutøvelse i senere deler av Qing-dynastiets tid.

Verst rammet ble Shanxi-provinsen, som mistet 5,5 millioner eller en tredjedel av sin befolkning under hungersnøden. I noen fylker omkom 80 prosent av befolkningen. Shanxi hadde bare noen tiår tidligere vært en rik provins som nøt godt av karavanehandelen med Russland, og som hadde en betydelig salt- og gruveindustri, noe som førte til at provinsen importerte en stor del av sine levemidler fra omkringliggende provinser. På grunn av den ødeleggelse som fulgte i Taipingopprørets kjølvann ble mange av de tradisjonelle transportledene ødelagt, noe som vanskeliggjorde hjelpearbeidet.

Sultkatastrofen fikk stor internasjonal oppmerksomhet og utenlandske filantroper i Shanghai grunnla en Committee of the China Famine Relief Fund for å prøve å organisere det internasjonale hjelpearbeidet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ HAO Zhixin, ZHENG Jingyun (2008). «Precipitation cycles in the middle and lower reaches of the Yellow River (1736−2000)» (PDF). Science in China Press Springer-Verlag. Arkivert fra originalen (pdf) 10. mars 2012. Besøkt 18. september 2012. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]