The International Jew

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Den internasjonale jøde»)
The International Jew, The World's Problem, første artiikkel i en serie om jødespørsmålet» i Dearborn Independent i 1920, ei avis eid av industrimagnaten Henry Ford.
Der Internationale Jude 2, tysk utgave av annet bind i Henry Fords serie 'The International Jew, gitt ut 1922-1924.
Boka Der emes̀ ṿegen Henri Ford («Sannheten om Henry Ford»)[1], som ble utgitt på jiddish av D. L. Mekler i 1924, beskriver industrigründeren og skribenten som rasist og antisemitt.

The International Jew («Den internasjonale jøden») er en serie på fire antisemittiske pamfletter eller bøker som ble skrevet og gitt ut av den amerikanske bilfabrikanten Henry Ford fra 1920 til 1922. Bøkene er en samling av artikler som først ble offentliggjort i Fords avis The Dearborn Independent. De gjør rede for jødenes innflytelse over internasjonal politikk. Artikkelserien og bokverket bygger på forfalskninga Sions vises protokoller, et påstått hemmelig dokument som hevder å avsløre planene for et jødisk verdensherredømme, et propagandaskrift som ble gitt ut i tsar-Russland i 1905.

Bakgrunn og innhold[rediger | rediger kilde]

Industrimaganten Henry Ford kjøpte The Dearborn Independent i 1919 og ga den ut som ukeavis med «Ford-journalistikk», det vil si artikler produsert etter samlebånd-prinsippet. Avisa ble gitt ut i omkring åtte år, og presenterte i løpet av den tida amerikanerne for Sions vises protokoller, en forfalsket protokoll fra et påstått møte i 1897 der europeiske sionister angivelig skal ha planlagt jødisk verdenshegemoni. Det er et mye brukt propagandaskrift som opprinnelig var laget av den russiske tsarens etterretningsvesen som ledd i den interne russiske maktkampen. Protokollene var alt den gang for lengst avslørt som en antisionistisk bløff, og endelige bevis ble publisert i 1921. Henry Ford skal ha finanisert trykkinga av 500 000 eksemplarer av en amerikansk utgave av disse protokollene.

Ford publiserte også, under eget navn, flere anti-jødiske artikler i Dearborn Independent. Den jødiske historieforeningen i USA har beskrevet Fords idéer i denne perioden som «anti-innvandrer, anti-arbeider, anti-alkohol og anti-semittisk». Høsten 1920 trykte Dearborn Independent en serie artikler kalt The International Jew: The World's Problem («Den internasjonale jøden – verdens problem»). Serien ble utgitt tidlig på 1920-tallet som fire innbundne verk med samletittelen The International Jew:

  • Bind 1: The International Jew: The World's Foremost Problem (1920) («Den internasjonale jøden – verdens fremste problem»)
  • Bind 2: Jewish Activities in the United States (1921) («Jødiske aktiviteter i USA»)
  • Bind 3: Jewish Influence in American Life (1921) («Jødisk innflytelse i amerikansk liv»)[2]
  • Bind 4: Aspects of Jewish Power in the United States (1922) («Forhold ved jødisk makt i USA»)[3]

Artiklene benektet vold mot jøder, og hevdet at det var jødene selv som sto bak episodene. Disse artiklene ble skrevet av flere forfattere, blant annet Fords personlige sekretær gjennom 34 år, Ernest Liebold. Ingen av dem var skrevet av Ford selv, men de måtte ha hans godkjenning da han var utgiver av avisa.

Ford la ned avisa Dearborn Independent i desember 1927, og trakk seinere tilbake bøkene International Jew og Protocols. Den 7. januar 1942 skreiv Henry Ford et åpent brev der han benektet hatet mot jødene og uttrykte et håp om at antisemittisme og jødehat ville bli utryddet for all framtid. Noen hevder at Ford aldri verken skreiv eller signerte dette brevet og har også stilt spørsmål ved oppriktigheten i unnskyldninga.

Innflytelse og betydning[rediger | rediger kilde]

Den internasjonale jøde ble oversatt og utgitt på tysk under tittelen Der Internationale Jude 1922-1924. Noen av avsnittene er så like avsnitt i Mein Kampf at det ser ut som om Adolf Hitler har skrevet mer eller mindre av etter dem.[4]

Under Nürnberg-prosessene i rettoppgjøret mot de tyske nasjonalsosialistene etter andre verdenskrig, skal nazilederen Baldur von Schirach ha nevnt Henry Ford og The International Jew som en viktig amerikansk inspirasjonskilde til hans eget jødehat og ønske om samfunnsendringer. Også Heinrich Himmler skal ha lest og likt Fords Den internasjonale jøde.

Skriveriene til Henry Ford blir fortsatt benyttet som propaganda av en rekke organisasjoner eller enkeltpersoner, og dukker ofte opp på antisemittiske eller nynazistiske nettsider.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Der emes̀ ṿegen Henri Ford, Openlibrary.org
  2. ^ Bind 3: Jewish Influence in American Life (1921), Openlibrary.org
  3. ^ Bind 4: Aspects of Jewish Power in the United States (1922), Openlibrary.org
  4. ^ Peter Padfield: Hess, the Führer's Disciple, forlaget Papermac, London 1995.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]