Den forsvunne diamanten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flere ulike utgaver av spillet.

Den forsvunne diamant (originaltitel Afrikan tähti) er et brettspill opprinnelig laget av den finske spilldesigneren og reklamemannen Kari Mannerla i 1951.

Spillebrettet er et kart over Afrika, med inntegnete vei-, skips- og flyruter, og spillet går ut på å finne diamanten «Afrikas Stjerne» , «den røde diamant» og føre den tilbake til Kairo eller Tanger.

Spillet har tre direkte eller indirekte inspirasjonskilder.[1] Dels historien om Cullinandiamanten, som var verdens største fra den ble funnet i 1905 til 1985. For det andre er spillet basert på de europeiske statenes kolonisering av Afrika, uttrykt som et kappløp mellom Frankrike (hvis du velger å bringe diamanten fram til Tanger) og Storbritannia (Kairo). For det tredje den innarbeidede myten om Afrikas uoppdagede skatter som den hvite mann kan hente ut. En myte som ble utviklet av blant andre H. Rider Haggard i hans bøker om romanhelten Allan Quatermain.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ M.O. Haugen. «Allan Quatermain og Zu Vendi»; [forord til Vi fant Zu Vendi av H. Rider Haggard]. I: Illusterte klassikere; bind 43. Egmont, 2013. ISBN 9788242947451

Kilder[rediger | rediger kilde]