Den fantastiske Mikkel Rev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen med samme navn, se Den fantastiske Mikkel Rev (film)
Den fantastiske Mikkel Rev
orig. Azeri harrigarria
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkEngelsk
Tilblivelse1962
SjangerBarneroman, kortroman
Utgitt1. juni 1970
ForlagPenguin Books, Allen & Unwin
Illustratør(er)Tony Ross, Quentin Blake
Sider88, 103
OCLC14289723
ISBN 978-1-904357-13-1

Den fantastiske Mikkel Rev er en barnebok av Roald Dahl fra 1970; først utgitt på norsk i 1978.[1] Boken omhandler en rev, og hans forsøk på å unngå å bli fanget av tre bønder som har lagt ham for hat. Boken er skrevet på engelsk, og oversatt til norsk av John Hollen.[2]

Filmen Den fantastiske Mikkel Rev hadde premiere på norske kinoer 5. februar 2010.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Mr. Fox er en antropomorf og smart rev som bor i et revehi under jorden ved siden av et tre sammen med sin kone og deres fire barn. For å gi familien sin nok mat, må han besøke gårder som eies av tre onde, uhøflige og grusomme bønder som heter Boggis, Bunce og Bean (norsk: Bred, Bisk og Bønne), hvorpå reven forsyner seg av forskjellige husdyr som er tilgjengelige på hver enkelt gård. Men bøndene blir snart lei av å bli overlistet av reven, og de utarbeider en plan for å ta reven i bakhold. Men de lykkes bare med å skyte av halen hans.

De tre bøndene graver deretter opp revenes hi ved hjelp. Men alle revene klarer å unnslippe ved å grave seg lenger under jorden til sikkerhet. Trioen blir latterliggjort for deres udugelighet. Men de nekter å gi opp, og lover å ikke komme tilbake til gårdene deres før de har fanget reven. Bøndene forsøker å beleire revehiet, og venter til han blir sulten nok til å komme ut. Reven og hans familie, og alle de andre underjordiske skapningene som holder til rundt området, begynner etter hvert å sulte. Etter flere dager fanget under jorden, har reven kommet med et komplott for å skaffe seg mat. Han og barna lager en tunnel, og ender med å grave seg til et av Boggis-gårdens fire kylling-fjøs.

Reven dreper flere kyllinger og sender sin eldste sønn for å bære dyrene hjem til revehiet. På vei til deres neste destinasjon møter reven en venn kalt Mr. Badger og ber ham følge ham på oppdraget. Hjulpet av Mr. Badger går alle dyrene til gårdene hvor de finner blant annet gjess, skinke, bacon og gulrøtter. Dyrene kommer seg også til Beans hemmelige cider-kjeller. Her blir de nesten tatt til fange av Beans sin tjener Mabel, og får en ubehagelig konfrontasjon med kjellerens beboer, en rotte. De bærer byttet hjem, hvor reven har forberedt en stor fest for alle de sultne underjordiske dyrene og deres familier.

Referanser[rediger | rediger kilde]