Den første italiensk-abessinske krig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den første italiensk-abebsinske krig

Etipisk billedteppe av slaget ved Adwa
Dato18951896
StedEtiopia
ResultatEtiopisk seier
Stridende parter
Etiopia EtiopiaItalias flagg Italia
Kommandanter og ledere
Etiopia Menelik IIItalias flagg Oreste Baratieri
Styrker
Over 100 00020-40 000+
Tap
7 000 døde10-15 000+ døde
Kappløpet om Afrika
Tunisisk felttogMahdistopprøretFørste mandingokrigSlaget ved DogaliFørste fransk-dahomeyske krigPionerkolonne-ekspedisjonenAndre fransk-dahomeyske krigFørste matabelekrigAndre mandingokrigFjerde Anglo-ashanti krigFørste italiensk-abessinske krigAndre matabelekrigBeninekspedisjonenTredje mandingokrigSentralafrikanske felttogetFashoda-konfliktenAndre boerkrigHerero-oppstandenFørste marokkanske kriseBambatha-opprøretWadaikrigenAndre marokkanske krise Andre fransk-marokkanske krigDen italiensk-tyrkiske krigMaritzopprøret

Den første italiensk-abessinske krig eller den første italiensk-etiopiske krig var en krig utkjempet i Etiopia mellom Kongeriket Italia og Keiserriket Etiopia i 1895 og 1896. Etiopias militære seier i krigen gjorde landet til det eneste afrikanske land som motstod europeisk kolonisasjon militært. En av italienernes grunner til å gå til krig, var den tospråklige Wuchale-traktaten, som på italiensk hevdet at Etiopia skulle bli et italiensk protektorat, mens på amharisk bare slo fast at Etiopia kunne velge å bruke italienske diplomater til utenriksforhandlinger. Italienerne hadde før dette støttet keiser Menelik II i å samle landet og utrope seg til keiser. Etiopierne håpet på europeisk hjelp, særlig fra Frankrike, men ingen svarte.

Italienerne ble knust i slaget ved Adwa da de holdt på å trekke seg tilbake. Etiopisk selvstendighet var for nå sikret, men Italia under Mussolini erobret landet i 1936 under den andre italiensk-abessinske krig, og gjorde Etiopia til en del av Italiensk Øst-Afrika.