Den egyptiske dødeboken, og tekster om livets vei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Horus’ øye er et gammelegyptisk beskyttelsessymbol

Den egyptiske dødeboken, og tekster om livets vei er en samling religiøse, filosofiske og etiske tekster fra egyptisk mytologi i oldtidens Egypt. Boken er redigert av Saphinaz Amal Naguib og Eldrid Johansen og ble utgitt i Bokklubbens serie Verdens Hellige Skrifter i 2001.

Samlingen omfatter ulike tekster fra et langt tidsspenn; fra Det gamle rike (2700-2150 f.Kr.) til Ptolemeertiden (300-30 f.Kr.).

Tekstene[rediger | rediger kilde]

Det sentrale temaet i denne boken er nettopp erindring: det å huske og å bli husket. I det gamle Egypt innebar det å ikke glemme gudene og å oppføre seg ifølge samfunnsreglene. det var viktig å følge det de gamle egypterne kalte livets vei. Boken tar for seg ulike tekster som uttrykker deres syn på livets vei.

redaktørene, i bokens innledning

De lengste enkelttekstene i samlingen er Den egyptiske dødeboken og visdomstekstene Ptahhoteps lære, Anis lære og Den livstrettes samtale med sin ba-ånd. Ellers inneholder boken Den store Atonhymnen og andre hymner til ære for guder, eksempler på «Harpespillerens sanger», «brev til de døde», «sarkofagtekstene» og Plutarks tekst Om Isis og Osiris.

Tekstene er i all hovedsak oversatt til norsk for første gang i og med denne utgivelsen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Den egyptiske dødeboken : og tekster om livets vei; oversatt av Saphinaz-Amal Naguib mfl ; tekstutvalg av Saphinaz-Amal Naguib og Eldrid Johansen. Bokklubben, 2001. XXXIX, 192 s. (Verdens hellige skrifter; 8). ISBN 82-525-4107-0