Den egyptiske dødeboken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«Veiing av sjeler» framstilt i Anis papyrus, det vil si skriveren Anis «personlige utgave» av Den egyptiske dødeboken, et manuskript fra ca. 1250 f. Kr. Fra venstre ses menneskene Ani og hans hustru Tutu som trer inn i en forsamling av guddommer. I midten er Anubis som veier Anis hjerte mot Maats fjær, under oppsyn av gudinnene Renenet (Renenutet) og Meskhenet, guden Shai og Anis egen Ba-sjel. Til høyre er uhyret Ammit, som vil sluke Anis sjel om han blir funnet uverdig, mens guden Thot forbereder seg på å nedtegne dette. Øverst er gudene som opptrer som dommere: Hu og Sia, Hathor, Horus, Isis og Nefthys, Nut, Geb, Tefnut, Shu, Atum og Re-Harachte (Re-Horachti).

Dødeboken (arabisk: kitab al mawta) eller Den egyptiske dødeboken er en samling gammelegyptiske tekster som inneholder stort sett hymner til guder og gudinner i egyptisk mytologi, brev til de døde samt visdomstekster. «Dødeboken» er ikke en samlet, redigert bok, men en tekstsamling bestående av 192 mer eller mindre uavhengige tekster.[1]

Utsnitt av en dødebok for skriveren Nebqed, fra rundt 1300 f.Kr.

Tekstsamlingen fikk sitt navn av den tyske egyptologen Karl Richard Lepsius, som publiserte et utvalg av tekstene i 1842.

Dødeboken kan beskrives som en reiseguide inn i dødsriket. Dødsguden Anubis henter den avdøde og fører ham til vekten der hjertet ligger på den ene skålen og en fjær (renhet) på den andre skålen. Ved siden av står sktiveren Thot med vokstavle og skriver ned alle gode og onde gjerninger. Hvis vekten viser at den avdøde er et godt menneske så fører Anubis vedkommende videre til den høyeste guden i dødsriket,men vis vekten viser at den avdøde er ond så blir den spist av et uhyre som står ved siden av vekten. Osiris er dommer over de døde og han er fremstilt på en trone med pisk og septer. Bak Osiris står hans søstre Isis og Nefthys som er beskyttelsesgudinner og gudinner for de døde.

Det er funnet mange tusen slike dødebøker fra det gamle Egypt. En av dem er presten Amenhoteps begravelsesmanuskript. Amenhotep var ansvarlig for byggingen av Amuntempelet ved den egyptiske byen Karnak. Fagfolk har i flere hundre år lett etter de manglende fragmentene av hans dødebok, og i april 2012 ble de funnet i Australia.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Norsk utgave[rediger | rediger kilde]