Den demokratiske republikken Kongos geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den demokratiske republikken Kongo
0°00′N 25°00′Ø
GrenserAngola (2 511 km)
Burundi (233 km)
Den sentralafrikanske republikk (1 577 km)
Republikken Kongo (Kongo-Brazzaville) (2 410 km)
Rwanda (217 km)
Sudan (628 km)
Tanzania (473 km)
Uganda (765 km)
Zambia (1 930 km)
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

2 345 410 km²
2 267 600 km²
77 810 km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

Mont Ngaliema 5 110 m
Atlanterhavet 0 m
Landegrenser10 744 km
Kystlinje37 km
KlimaTropisk
Naturressurserkobolt, kobber, kadmium, petroleum, diamanter, gull, sølv, sink, magnesium, tinn, germanium, uran, radium, bauxitt, jernmalm, kull, vannkraft, tømmer
Arealbruk
 – Dyrket mark
 – Avlinger
 – Beitemarker
 – Skog
 – Annet

3 %
0,5 %
7 %
77 %
3 %
Irrigert land110 km² (1998)

Den demokratiske republikken Kongos geografi preges av landets plassering på ekvator. Landet ligger i hjertet av det vest-sentrale delen av Afrika og grenser (med klokken fra sørvest) mot Angola, Sør-Atlanteren, Republikken Kongo (Kongo-Brazzaville), Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania i Tanganyikasjøen, og Zambia. Det dekker et areal på 2 267 600 km², et område litt større enn Spania, Frankrike, Tyskland, Sverige og Norge lagt sammen.

Som et resultat av plasseringen på ekvator opplevelser DR Kongo store mengder nedbør og har høyest frekvens av tordenvær i verden. Landet har den nest største regnskogen i verden (kun overgått av regnskogen i Amazonas). Denne enorme og frodige jungelen dekker mesteparten av det store, lavtliggende sentrale nedslagsfeltet til elven Kongo, som renner mot Atlanterhavet i vest. Dette området er omgitt av platåer som går over i savanner i sør og sørvest, av fjellterrasser i vest, og tette gressletter som strekker seg forbi Kongo i nord. Aller lengst mot øst ligger det høye snødekte fjell.

Elven Kongo.
Landskapet sørøst for Kinshasa på slettene omkring fjellet Mangengenge.

Elvene[rediger | rediger kilde]

Det tropiske klimaet har også produsert av Kongosystemet som dominerer regionen topografisk sammen med regnskogen den renner gjennom, men de er ikke gjensidig utelukkende. Navnet på staten er delvis avledet fra elven. Elvas nedslagsfelt (som betyr Kongo og alle dens utallige sideelver) opptar nesten hele landet og et område på nesten 1 000 000 km². Elven og dens sideelver (store avleggere inkluderer Kasai, Sangha, Ubangi, Aruwimi og Lulonga) utgjør ryggraden av den kongolesiske økonomien og transporten. De har en dramatisk innvirkning på dagliglivet til menneskene i landet.

Kildene til Kongo er i høylandet og fjellene i Riftdalen samt Tanganyikasjøen og Mweru. Elva renner hovedsakelig vestover fra Kisangani rett under Boyomafossen, deretter bøyer den gradvis sørvest, forbi Mbandaka, renner sammen med Ubangi, og inn i Pool Malebo (Stanley Pool). Kinshasa og Brazzaville er på motsatt side av elva ved Pool.

Så smalner elva og faller gjennom en rekke katarakter i dype kløfter (som har fått fellesnavnet Livingstone Falls), og deretter forbi Boma ut i Atlanterhavet. Elva har også den nest største vannføringen og den nest største nedslagsfeltet av verdens elver (kun overgått av Amazonaselva i begge henseender). Elva og en 45 km bred landstripe på dens nordlige bredd gir landets eneste tilgang til Atlanterhavet.

Vulkansk aktivitet[rediger | rediger kilde]

Den tidligere omtalte Riftdalen, særlig den østlige Rift, spiller en nøkkelrolle i utformingen av DR Kongos geografi. Ikke bare er den nordøstlige delen av landet mye mer kupert, men på grunn av riftens tektoniske aktiviteter, opplever området også noe vulkansk aktivitet. Den geologiske aktiviteten i dette området dannet også de berømte Afrikas store sjøer, tre av dem ligger på Kongos østlige grense: Lake Albert (tidligere kjent som Lake Mobutu), Lake Edward og Tanganyikasjøen.

Kanskje viktigst av alt, Riftdalen har avdekket en enorm mengde mineralforekomster i hele sør og øst i Kongo, og gjør det tilgjengelig for gruvedrift. Kobolt, kobber, kadmium, industri- og edelstenskvalitetdiamanter, gull, sølv, sink, mangan, tinn, germanium, uran, radium, bauksitt, jernmalm og kull er funnet i rikt monn, spesielt i den sørøstlige Katangaregionen .

Nyiragongo.

17. januar 2002 hadde Nyiragongo utbrudd i Kongo, med en 50 m bred lavastrøm med en hastighet på over 60 km/t. En av de tre lavastrømmene fløt gjennom den nærliggende byen Goma, drepte 45 og etterlot 120 000 hjemløse. Fire hundre tusen mennesker ble evakuert fra byen under utbruddet. Lavaen forgifter vannet i Kivusjøen og dreper fiskene der. Bare to fly forlot den lokale flyplassen på grunn av faren for eksplosjon av lagret bensin. Lavaen passerte flyplassen, men ødela rullebanen, å sperret flere fly inne. Seks måneder etter utbruddet i 2002, hadde en annen vulkan i nærheten, Nyamuragira, også utbrudd, og igjen mer nylig i 2006. Begge er fortsatt aktive vulkaner.

Klima[rediger | rediger kilde]

Kongo er plassert midt i hjertet av det ekvatoriale Afrika, og har derfor et av de mer stabile klimaene i Afrika. Den intertropiske konvergenssonen drar med seg vått og tordenværspreget vær nordover fra mars til november, og sørover fra desember til februar. Områdene i mellom, inkludert Mbandaka som ligger midt på ekvator, får to regntider hvert år. Selv de tørreste månedene får minst 100 mm. Vinden er stort sett svak og luften trykkende året rundt.

Juni og juli er derimot knusktørre i områdene fra Kinshasa til fjellsidene av Mitumba. Den gjennomsnittlige minimumstemperaturen faller til rundt 17 °C i lavlandet rundt Kinshasa, og det kan forekomme frost over 1500 m. I tørketiden kan derimot skyer dekke store deler av lavlandet. Den årlige nedbørsnormalen i Kinshasa er 1358 mm, men andre deler av Kongo kan få opp mot 2000 mm.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons finnes et atlas for Den demokratiske republikken Kongo