Den blå lotus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den blå lotus (orig. Le Lotus bleu) er et tegneseriealbum som omhandler journalisten Tintin. Forfatter og illustratør er den belgiske tegneserieskaperen Hergé. Serien ble publisert i avisen Le Petit Vingtième før den ble samlet og utgitt som album i 1936.

Historien[rediger | rediger kilde]

Den blå lotus er det femte albumet om Tintin og er fortsettelsen på albumet Faraos sigarer. Albumet omhandler den unge journalistens kamp mot narkotikabander i Kina under den japanske okkupasjonen. Den blå lotus er også navnet på en opiumsbule i Shanghais internasjonale konsesjonsområde som er sentral i historien. Tintins erkefiende Rastapopoulos dukker også opp i handlingen som hjernen bak opiumskartellet sammen med den japanske forretningsmannen Mitsuhirato.

Kunstnerisk og politisk perspektiv[rediger | rediger kilde]

Albumet representerer et vendepunkt i Hergés kunstneriske karriere, for i motsetning til albumene Tintin i Kongo og Tintin i Amerika som ga et lite korrekt og tildels rasistisk bilde av urbefolkningen, la han denne gangen ned mye arbeid i å fremstille fiktive personer og hendelser så korrekte som mulig i forhold til kultur og samtid. Han samarbeidet tett med den unge kinesiske studentem Tchang Thong-Yen, som også ble en god venn og modell for en av historiens hovedpersoner med samme navn. Tchang ble i løpet av albumet den nærmeste vennen Tintin hadde fått på dette punktet i serien.

Den kritiske skildringen av den japanske okkupasjonsmakten vakte stor oppmerksomhet og japanske diplomater klagde utgivelsen inn for det belgiske utenriksdepartement i Brussel. Tilsvarende vakte utgivelsen stor begeistring i Kina, da den brøt med mange av de europeiske mytene og fordommene om det kinesiske folkets levemåte og tradisjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]