Den beste av mødre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Den bästa av mödrar»)
Den beste av mødre
orig. Den bästa av mödrar
Generell informasjon
GenreDramafilm,[1] krigsfilm, filmatisert litteratur
Utgivelsesår2005
NasjonalitetFinland, Sverige
Lengde96 min.
SpråkFinsk, svensk
Bak kamera
RegiKlaus Härö[1][2][3][4] Rediger dette på Wikidata
ManusJimmy Karlsson[4] Rediger dette på Wikidata
TemaFinske krigsbarn,[4] andre verdenskrig,[4] fosterforelder,[4] kjærlig bånd,[4] hjemve[4] Rediger dette på Wikidata
Basert på
Äideistä parhain Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Ilkka Matila
MusikkTuomas Kantelinen[4] Rediger dette på Wikidata
FotoJarkko T. Laine[4] Rediger dette på Wikidata
KlippDarek Hodor Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeTopi Majaniemi,[5] Mikael Nyqvist,[5] Marjaana Maijala,[5] Maria Lundqvist,[5] Aino-Maija Tikkanen,[5] Esko Salminen[5] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMRP Matila Röhr Productions,[6] Film i Skåne,[6] Omega Film & Television[6] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)2005
UtmerkelserJussi Award for Best Photography (vinner: Jarkko T. Laine)
Eksterne lenker

Den beste av mødre er en finsk dramafilm fra 2005 med regi Klaus Härö. Originaltittel er Äideistä parhain og engelsk tittel er Mother of Mine.

Handling[rediger | rediger kilde]

Eero (Topi Majaniemi) er ni år når vinterkrigen dominerer Finland. Over 70 000 barn blir sendt vekk fra foreldrene sine til trygghet i de skandinaviske landene. Når Eeros far dør i krigen, klarer ikke moren (Marjaana Maijala) lenger å gi ham den kjærligheten og omsorgen han behøver. Derfor sender hun ham til nøytrale Sverige inntil krigen er over. Eero føler seg fremmed og lengter tilbake til moren og Finland. Følelsen blir enda mer forsterket ettersom den svenske moren hans, Signe (Maria Lundqvist), nekter å slippe ham inn i varmen. Det er ikke plass til han i hjertet hennes. Signe og Eeros mor brevveksler, og en dag får Signe et brev som forandrer tilværelsen betraktelig. Eero står splittet mellom to land og to mødre, mens han forsøker å finne sin plass.

Tema[rediger | rediger kilde]

Dramaet om Eero tar for seg temaer som svik, tilgivelse, forsoning, løsrivelse og identitet. Handlingen utspilles gjennom nyanserte og komplekse karakterer som framstilles svært menneskelige. Handlingen utspilles dels i Finland, men stort sett på svensk landsbygd. Filmen veksler mellom to parallelle tidsrom; Eero som eldre mann og Eeros barndom. I filmens begynnelse har den eldre Eero nettopp fått invitasjon til Signes begravelse. Han blir dratt tilbake til sin barndoms opplevelser og konfronteres med noe som i lang tid har plaget han.

Det er første gang det er laget en film om et krigsbarn fra Finland, og hvordan det takler konsekvensene av krigen og prøver å integrere seg i samfunnet og tilværelsen. Filmen ble en kjempesuksess i hjemlandet, og fikk også internasjonal oppmerksomhet. Den har vunnet 11 priser og har fått 5 nominasjoner, blant annet en Guldbagge (Sveriges svar på norske Amanda) for Beste kvinnelige hovedrolle til Maria Lundqvist.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]