Den Franske Skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den Franske Skole
LandDanmark
Grunnlagt1. august 1924
Nedlagt21. mars 1945
KommuneFrederiksberg kommune
Beliggenhet
Kart
Den Franske Skole
55°40′29″N 12°32′12″Ø

Den Franske Skole, Institut Jeanne d'Arc eller Jeanne d'Arc Skolen (Frederiksberg Allé 74) var en katolsk barneskole i København, kjent for at den mot slutten av andre verdenskrig ble rammet av britiske bomber i forbindelse med bombingen av Shellhuset, som var Gestapos hovedkvarter i Danmark.

Den katolske pikeskolen var oppført av St Josephsøstrene og tatt i bruk i 1924. Bygningen var tegnet av arkitekten Christian Mandrup-Poulsen. Den internasjonale skole, som hadde både utenlandske og protestantiske elever, rommet dessuten et pensjonat, hvor rundt 40 skolepiker kunne bo fast. Skolen hadde tilknyttet barnehave med tre stuer, og mottok også gutter. Barnehaven bygget på Maria Montessoris prinsipper.

Ved bombardementet den 21. mars 1945 befant det seg 529 personer på skolen. Det var 482 barn, 34 katolske søstre og 8 sivile lærerinner. I tillegg var det 5 voksne.

86 barn og 18 voksne – flere av dem nonner – omkom under bombardementet.

På stedet hvor bygningen lå er i dag et minnesmerke og et boligkompleks tegnet av Ole Hagen.

Skolen skal ikke forveksles med Institut Sankt Joseph, som til tider har blitt kalt Den franske Skole siden Jeanne d'Arc Skolen utslettelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]