Den Constitutionelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den Constitutionelle
Første nummer av Den Constitutionelle, 1. februar 1836.
LandNorge
TypePeriodikum
Grunnlagt1836

Den Constitutionelle var en norsk dagsavis i perioden 183647.[1]

Den Constitutionelle ble grunnlagt av den danskfødte bokhandleren Johan Dahl med juristene Carl Fougstad, U. A. Motzfeldt og A. M. Schweigaard som de første redaktørene. Fougstad trakk seg ut av redaksjonen etter ett år.

Bladet fikk betydning som et politisk og litterært organ, særlig for den kretsen som sluttet seg om Welhaven i dennes kamp mot patriotene med Wergeland i spissen. Det er derfor en verdifull kilde for studiet av brytningene som Welhavens dikt Norges Dæmring fremkalte («Dæmringsfeiden»), samt for de politiske kampene mellom stortingsopposisjonen innledet i 1833 og «Intelligenspartiet», som ble forsvart av Den Constitutionelle. På folkemunne ble avisen gjerne kalt «Nella».

Henrik Wergeland skrev i 1839 «Nissespillet» Den Konstitutionelle, som et innlegg i debatten om avisa. Karakteren «dr. Motziuz» er en karikatur av Motzfeldt som da var redaktør. Wergeland refererer ellers til avisa i flere av sine satirer.

Camilla Collett debuterte i 1842 som forfatter i Den Constitutionelle med essayet "Nogle Srikketøisbetragtninger".[2]

Fra september 1841 til juli 1846 sto dikteren Andreas Munch for redaksjonen. Dette kostet ham i 1845 den lille posten han hadde som kopist i Finansdepartementet, som straff for noen artikler i bladet. Hans overordnede mislikte artiklene, som ikke var skrevet av Munch selv. Juli 1846 ble det overtatt av den ivrige skandinaven G. A. Krogh, men hadde nå utspilt sin rolle, og i april 1847 ble det slått sammen med Den norske Rigstidende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Husby, Egil (1943). Den Constitutionelle: et dagblad for hundre år siden. Kristiansund: Sverdrups Bokhandel. 
  2. ^ «Den Constitutionelle 24.3.1842». www.nb.no (norsk). Besøkt 11. mars 2018. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Salmonsens konversationsleksikon. Anden udgave.