Den østerrikske utlandstjenesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den østerrikske utlandstjenesten er et alternativ til den østerrikske siviltjenesten og varer i 12 måneder. Den kan bli avtjent innenfor områdene Gedenkdienst (minnetjeneste), Sozialdienst (sosialtjeneste) og Friedensdienst (fredstjeneste).

Utlandstjenesten ligner den tyske Anderen Dienst im Ausland. Politikkvitenskapsmann Andreas Maislinger fra Innsbruck fikk idéen fra Aktion Sühnezeichen/Friedensdienste. Den første østerrikske siviltjeneren kunne tiltre minnetjenesten sin i museet Auschwitz-Birkenau den 1. september 1992.

Gedenkdienst[rediger | rediger kilde]

Minnetjenesten er opptatt av ofrene for nasjonalsosalisme. Minnetjenester jobber på holocaustminnesteder som museer og forskningsinstitusjoner, for eksempel Simon Wiesenthal Center eller Yad Vashem.

Sozialdienst[rediger | rediger kilde]

Sosialtjenestedeltakere arbeider i prosjekter som fremmer den økonomiske og sosiale utvikling til et bestemt land. De som tar sosialtjeneste jobber for eksempel med barn som må leve på gata eller på prosjekter for forbedring av drikkevannforsyningen i utviklingsland.

Friedensdienst[rediger | rediger kilde]

Fredstjenestedeltakere er opptatt med tiltak som nytter veien til eller sikringen av fred i sammenheng med væpnet konflikter. De jobber for eksempel i Israel hvor de organiserer arbeidsgrupper rundt felles initiativer fra konfliktpartene.

Finansiering[rediger | rediger kilde]

Den østerrikske republikken stiller enhver utlandstjenesteforening et viss budsjett til rådighet. Et beløp fra 10 000 euro blir regnet for hver utlandstjener. På grunn av denne begrensete økonomien er det ikke mulig for alle interesserte å avtjene en utlandstjeneste.

Austrian Memorial Holocaust Award (AHMA) er en utmerkelse innstiftet av den østerrikske organisasjonen Österreichischer Auslandsdienst. Prisen ble opprettet og første gang utdelt i 2006 og skal hvert år tildeles en person som særlig har bidrag til minnet om holocaust.

Siden 1992 har unge østerrikere avtjent «minnetjenesten» (noenlunde tilsvarende den norske siviltjenesten) sin i Argentina, Belgia, Kina, Tyskland, England, Frankrike, Israel, Italia, Litauen, Nederland, Polen, Tsjekkia, Ukraina, Ungarn og USA. På den måten viser unge østerrikere på mange steder i verden ansvar og avsky for forbrytelser som ble begått av østerrikske nasjonalsosialister.

Prisvinner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. januar 2011. Besøkt 9. mai 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Østerrikske Utlandstjenesten