Demokratene i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For andre partier som bruker betegnelsen demokratisk/demokratene, se Demokratiske parti.
Demokratene
Erklært ideologi Verdikonservatisme
Høyrepopulisme
Nasjonalisme
Politisk posisjon Radikale[1][2]/ekstreme høyre[3]
Grunnlagt 24. august 2002
Leder Fredrik U. Litleskare (2013)
Ungdomsorg. Demokratenes Ungdom
Nettsted Nettsted
Representanter:
Ordførere
0 / 429
(2011)
Kommune
8 / 10 781
(2011)
Fylke
1 / 728
(2011)
Storting
0 / 169
(2009)

Demokratene i Norge er et norsk registrert politisk parti. Partiet er restriktivt i spørsmål om innvandring og utenrikspolitikk og har ellers markert seg med sentrumsorienterte standpunkter i spørsmål om fordelingspolitikk og kulturpolitikk. Partileder fra juli 2012 er Fredrik U. Litleskare, nestledere er Terje Svendsen og Ellen Simonsen. Demokratenes Ungdom ledes av Thomas Edvardsen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Partiet Demokratene ble stiftet på Linne Hotell i Oslo 24. august 2002. Stifterne var først og fremst tidligere medlemmer av Fremskrittspartiet, men også tidligere medlemmer av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Høyre, Venstre og Sosialdemokratene. Ca 25 personer var samlet på Linne Hotell i Oslo og besluttet at fem personer skulle fronte det nye partiet. Disse var: Vidar Kleppe fra Vest-Agder, Sigrunn Sangolt Natås fra Hordaland, Odd Victor Jørgensen fra Vest-Agder, Solleif Hangen fra Vest-Agder og Carl Chr. Anthonisen fra Telemark. En av komponentene i det nye partiet var det lille partiet Sosialdemokratene, som i sin tid startet som en utbrytergruppe fra Pensjonistpartiet.

Da Jan Simonsen ble ekskludert fra Frp etter valget i 2001, meldte han seg inn i Demokratene. Siden Demokratene ellers ikke var representert på Stortinget, var han formelt uavhengig representant resten av sin siste stortingsperiode. Demokratene har stilt til valg også ved senere valg, og har etter valget i 2011 én fylkestingsrepresentant og åtte kommunestyrerepresentanter, fordelt på fem kommuner. Ved stortingsvalget i 2009 fikk de mindre enn 5000 stemmer på landsplan og oppnådde ikke 500 stemmer i noe fylke, og mistet derfor automatisk oppstillingsrett til stortingsvalget i 2013.

Vidar Kleppe gikk våren 2012 av som partileder og ble erstattet av Kjell Arne Sellæg, noe som medførte at blant andre fylkesleder i Nordland, Amund Garfors forlot partiet. Juli samme år trakk Sælleg seg som partileder og gikk ut for å starte Moderatene, et parti som omtaler seg som et tverrpolitisk parti, sammen med blant andre Jan Hansen, redaktør for det nettbaserte Samfunnsmagasinet. Ny leder ble Elisabeth Rue Strencbo, som ved valget i 2011 ble valgt som varamedlem til kommunestyret i Tønsberg for Fremskrittspartiet. Hun trakk seg som partileder i oktober 2013. Konstituert partileder er Fredrik U. Litleskare.

Partiledere[rediger | rediger kilde]

Politisk plattform[rediger | rediger kilde]

Demokratene bygger sin politikk på de kristne grunnverdier med basis i norsk kultur og tradisjon. Demokratene er grunnleggende sett et innvandringsskeptisk parti. Partiet frykter en masseinnvandring fra muslimske land til Norge og Vesten forøvrig, og er bekymret for at vestlige liberale verdier som menneskerettigheter og den kristne kulturarv vil trues. Dette skiller Demokratene fra Fremskrittspartiet som i sitt partiprogram hevder at det i prinsippet er for fri flyt av arbeidskraft over landegrensene.

Partiet ønsker å styrke bibelhistoriens plass i skolen og kristendommens stilling i samfunnet generelt, blant annet ved å gjeninnføre et rent kristendomsfag og å avvikle all offentlig støtte til andre trossamfunn. Partiet markerer også kraftig støtte til Israel i konflikten med palestinerne. Demokratene er mot norsk medlemskap i EU og ønsker å si opp både Schengen- og EØS-avtalen.

Partiet har i flere utspill markert seg som sterkt kritisk til islam. Mange medlemmer i Demokratene mener at fundamentalistisk islam, i motsetning til kristendommen, er en religion som legitimerer undertrykkelse og terrorisme. Vidar Kleppe har blant annet tatt til orde for å stenge moskéene i Norge om de ikke tar klar avstand fra terror .[4] Amund Garfors, Demokratenes fylkesleder i Nordland, har i kjølvannet av terrorangrepene i London i 2005 gått inn for å forby islam.

Valgresultater[rediger | rediger kilde]

  • Demokratene stilte lister for første gang til valg ved kommune- og fylkestingsvalget i 2003, og ble representert i Vest-Agder fylkesting og i kommunestyret i Kristiansand.
  • Ved stortingsvalget i 2005 fikk partiet 0,1 prosent av stemmene.
  • Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2007 ble partiet representert i syv kommunestyrer, samt Vest-Agder fylkesting.
  • Ved stortingsvalget i 2009 stilte partiet lister i samtlige fylker og fikk 0,1 prosent av stemmene (2 285). Størst oppslutning fikk Demokratene i Vest-Agder med 0,5 prosent.
  • Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011 stilte partiet liste under partinavnet Demokratene i Norge i 17 fylker og fikk 0,3 prosent av stemmene. Partiet fikk valgt inn en representant i fylkestinget i Vest-Agder. Partiet stilte også liste i 29 kommuner, og ble representert i fem kommunestyrer med totalt åtte representanter.
  • Ved Stortingsvalget 2013 fikk partiet 0,1 prosent av stemmene på landsbasis. Ettersom Demokratene fikk inn over 500 stemmer i ett av fylkene (Vest-Agder), ble det ikke nødvendig å samle nye underskrifter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Demokratene er Norges mest suksessfulle høyreradikale parti", Fædrelandsvennen, 06.02.2013
  2. ^ "Høyreradikalisme", Store norske leksikon
  3. ^ Høyreekstremisme i Norge, Antirasistisk Senter
  4. ^ http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=283785 -Steng alle moskeer hvis de ikke markerer klar avstand fra terror. VG 13.07.2005

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]