Gladiatorene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Demetrius and the Gladiators»)
Gladiatorene
orig. Demetrius and the Gladiators
Generell informasjon
GenreDramafilm,[1] actionfilm
Utgivelsesår1954
NasjonalitetUSA
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDelmer Daves[1][2] Rediger dette på Wikidata
ManusPhilip Dunne, Lloyd C. Douglas Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Frank Ross
MusikkFranz Waxman Rediger dette på Wikidata
FotoMilton R. Krasner Rediger dette på Wikidata
KlippDorothy Spencer Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeVictor Mature,[2] Susan Hayward,[2] William Marshall,[2] Michael Rennie,[2] Debra Paget,[2] Anne Bancroft,[2] Jay Robinson,[2] Ernest Borgnine,[2] Barry Jones,[2] Richard Egan,[2] Harry Cording,[3] Julie Newmar,[2] Woody Strode,[3] Richard Burton, Jean Simmons, William Marshall,[2] Dayton Lummis, Everett Glass, Fred Graham, Selmer Jackson, Roy Jenson, Jeff York, Cameron Mitchell, Carmen De Lavallade, Paul Newlan Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Filmselskap20th Century Studios Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)20th Century Studios
Netflix
Premiere(r)1954
18. juni 1954 (USA)
Eksterne lenker

Gladiatorene (orig.: Demetrius and the Gladiators) er en amerikansk historisk film fra 1954, og en oppfølger til Men jeg så ham dø (1953). Filmen ble regissert av Delmer Daves, og produsert av Frank Ross.

Victor Mature spiller rollen som Demetrius, en kristen slave som tvunget til å kjempe som gladiator, og Susan Hayward som Valeria Messalina. De øvrige rollene spilles av Ernest Borgnine, William Marshall, Michael Rennie, Jay Robinson, Debra Paget, en ung Anne Bancroft og Julie Newmar. Filmen er i farge og CinemaScope.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter at vennen hans Marcellus blir henrettet på grunn av påstander om kjetteri og forræderi, gjør Demetrius det til sin oppgave å skjule Kristi kappe. Han avslører aldri dens beliggenhet for en levende sjel. Men en dag, samtidig som han gjør husarbeid for sin elskede Lucia (spilt av Debra Paget) blir Demetrius arrestert for å ha overfalt en romersk centurion. Han blr dømt til å delta på arenaen. Dermed må Demetrius begynne å trene som gladiator, og vinner snart anerkjennelse. Han beviser sin tapperhet under en kamp mot en flokk sultne tigre. Keiseren, Caligula, tildeler Demetrius som livvakt til Messalina (spilt av Susan Hayward) som er den utro kona til Claudius.

Men Demetrius blir snart lei av å ofte vente på sin nye elskerinne, og vender snart tilbake til arenaen. Senere forkler Lucia seg for å få adgang til gladiatorne, for å møte Demetrius. Imidlertid blir de to separert etter ordre fra en veldig misunnelig Messalina. Lucia blir deretter overfalt av Dardanius (spilt av Richard Egan) og fire andre gladiatorer. Demetrius ber om at Gud skal redde henne, men det ser plutselig ut til at Dardanius har brukket Lucias nakke. Alle tilstedeværende blir sjokkert over Lucias plutselige bortgang, spesielt Demetrius, som mister all tro på religion.

Tidligere hadde Demetrius unngått å drepe menneskelige konkurrenter i keiserens spill, på grunn av sin religion. Men alt dette endrer seg etter det som skjedde med hans kjære Lucia. Neste gang han deltar ved arenaen, kjemper han ikke bare - men han dreper voldsomt alle fem gladiatorene som deltok i angrepet på Lucia. Tilskuerne, inkludert keiseren, blir veldig begeistret over hans villskap. Caligula ber Demetrius om å gi avkall på Kristus, noe han gjør.

Som et resultat frigjør Caligula ham som gladiator, og gir ham en stilling i Pretorianergarden - med rang som Tribun. Etter å ha avvist kristendommen, begynner Demetrius en lystig affære med Messalina som varer i flere måneder. En dag holder Caligula audiens sammen med Demetrius, og beordrer ham til å hente Kristi kappe. Men han blir overrasket over å oppdage Lucia, som holder i kappen. Det viser seg at hun aldri døde, tross alt. Likevel tar Demetrius med seg kappen til keiseren, som beordret.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Victor Mature som Demetrius.
  • Susan Hayward som Messalina.
  • Michael Rennie som Peter.
  • Debra Paget som Lucia.
  • Anne Bancroft som Paula.
  • Jay Robinson som Caligula.
  • Barry Jones som Claudius.
  • William Marshall som Glycon.
  • Richard Egan som Dardanius.
  • Ernest Borgnine som Strabo.
  • Charles Evans som Cassius Chaerea.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0046899/; besøksdato: 27. mai 2016.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m http://www.filmaffinity.com/en/film417139.html; besøksdato: 27. mai 2016.
  3. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0046899/fullcredits; besøksdato: 27. mai 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]