Duck-familien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Della Duck»)

Duck-familien er en fiktiv familie fra Disney-tegneseriene. Familien er en av de tre hovedfamiliene i Donald Ducks stamtre av Don Rosa.

Medlemmer av familien nevnt i Donald Ducks stamtre[rediger | rediger kilde]

Sortebill Duck[rediger | rediger kilde]

Sortebill Duck (1530–1564) er det eldste kjente medlemmet av familien. Han var båtsmann og pirat på «Falken» sammen med Hannibal McDuck.

Han ble skapt av Carl Barks, og opptrådte i historien Tilbake til fortiden, som for første gang ble utgitt i Uncle $crooge nr. 16 i 1956.

Hilmar Duck[rediger | rediger kilde]

Hilmar Duck var bonde på en gård utenfor Andeby, og gift med Bestemor Duck. Hilmar var far til Didrik, Dora og Eddy Duck.

Hilmar Duck ble skapt av Don Rosa, og opptrådte for første gang i 1994 i historien Slaget om Andebyfortet, del 10 av serien om Skrues liv.

Didrik Duck[rediger | rediger kilde]

Didrik Duck er gift med Skrue McDucks lillesøster Lillegull McDuck, og far til Donald og Della Duck. Didrik er i likhet med Lillegull kjent for å være svært hissig, og denne egenskapen har gått i arv til Donald. Didrik har arbeidet i noen år for Skrue.

Han ble skapt av Carl Barks for hans personlige stamtre, og opptrådte i likhet med Hilmar for første gang i Don Rosas historie Slaget om Andebyfortet.

Donald Duck[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Donald Duck

Donald Duck er seriens hovedperson. Han dukket første gang opp i tegnefilmen Den kloke lille høna (The Wise Little Hen) den 9. juni 1934, og gjorde seg utover på 1930-tallet bemerket sammen med Langbein i kortfilmene om Mikke Mus. Donald karikeres som en hissig, egoistisk, lat og uheldig and, men han er også romantisk, eventyrlysten og omtenksom. Et av Donalds kjennetegn er at han nesten alltid går kledd i matrosdress.

Della Duck[rediger | rediger kilde]

Della Duck er Donalds tvillingsøster og Ole, Dole og Doffens mor. Hun sendte Ole, Dole og Doffen til Donald etter at guttene hadde smelt en kinaputt under farens stol mens han satt i den, og han måtte på sykehus.

Della ble for første gang nevnt av Bob Karp og Al Taliaferro i søndagssiden for 17. oktober 1937, der guttene kommer til Donald.[trenger referanse]

Ole, Dole og Doffen Duck[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Ole, Dole og Doffen

Ole, Dole og Doffen er trillinger som bor hos sin onkel Donald. De opptrådte for første gang i søndagssiden for 17. oktober 1937. De ble skapt av Ted Osborne og Al Taliaferro. Ole, Dole og Doffen er medlemmer av Hakkespettbevegelsen. De er ofte med onklene sine, Donald og Skrue, på eventyr, og har ved flere anledninger hjulpet dem ut av vanskelige kniper. Della Duck er moren til Ole, Dole og Doffen.

Dora Duck[rediger | rediger kilde]

Dora Duck er gift med onkel Andrik, og mor til Anton. Hun var kjent for å være svært heldig, en egenskap som Anton har arvet.

Dora ble skapt av Carl Barks for hans personlige stamtre, og opptrådte for første gang i 1994 i Don Rosas historie Slaget om Andebyfortet, del 10 av serien om Skrues liv.

Anton Duck[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Anton Duck

Anton Duck eller Anton Antonsen er Donalds fetter, og hans rival om Dolly. Han er særlig kjent for sin eventyrlige flaks. Denne flaksen har også gitt seg utslag i at Anton ikke trenger å jobbe, han kan bare overlate til flaksen å få tak i alt han trenger. At Anton alltid er så heldig har også ført til at han anses som lat.

Anton ble skapt av Carl Barks, og opptrådte for første gang i Isbaderen, utgitt for første gang i Walt Disney's Comics and Stories nr. 88 i 1948.

Eddy Duck[rediger | rediger kilde]

Eddy Duck, også kalt Edder, er gift med Lulla Lom, og far til Stokkstein og Klodrik Duck. Han ble for første gang nevnt av Carl Barks i historien Donald Duck og falken, utgitt i Walt Disney's Comics and Stories nr. 47 i 1944, da han sendte Donald en falk i posten.

Stokkstein Duck[rediger | rediger kilde]

Stokkstein Duck, også kalt Willy, er en hissig tømmerfløter som bor i skogen. Han ble skapt av Carl Barks, og opptrådte for første gang i historien Fløterne, som for første gang kom i Walt Disney's Comics and Stories nr. 268 i 1962.

Klodrik Duck[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Klodrik

Klodrik er Donalds fetter, og er mest kjent som en klønete og irriterende person. Han skaper ofte problemer for Donald og resten av gjengen.

Klodrik ble skapt av Dick Kinney og Al Hubbard, og opptrådte for første gang i 1964 i historien Fetter Klodrik som helseapostel.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]