Deilig er fjorden!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Deilig er fjorden»)
Deilig er fjorden!
Generell informasjon
GenreFilmkomedie
Utgivelsesår1985
NasjonalitetNorge
Lengde103 min.[1]
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiJan Erik Düring[1] Rediger dette på Wikidata
ManusMartin Asphaug,[1] Jan Erik Düring[1] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Jan Erik Düring[1]
FotoPhilip Øgaard[1] Rediger dette på Wikidata
KlippMartin Asphaug[1] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeRolv Wesenlund,[1] Elsa Lystad,[1] Sverre Holm[1] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Premiere(r)7. mars 1985 (Norge)[2][3]
Eksterne lenker

Deilig er fjorden! er tittelen på en norsk film-komedie fra 1985 regissert av Jan Erik Düring, med Rolv Wesenlund, Elsa Lystad og Sverre Holm i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Terje Svahberg (Rolv Wesenlund) går til innkjøp av en stor og dyr båt som han egentlig ikke har råd til. Han kommer hjem til sin intetanende kone Rigmor (Elsa Lystad) og barna, og forteller at han i dag har kjøpt båt, og at de skal hente den i Danmark.

På vei hjem fra Danmark i sin nye båt kommer familien ut for regn og dårlig sikt. Plutselig hører de lyder og Terje sier : det var noe som sa ding, ding, dong. Han går opp på dekk og ser at båten nesten kolliderer med Danmarksbåten.

I båthavnen hjemme i Norge oppdager de, til Terjes store fortvilelse, at vanlig medlemskap ikke er tilstrekkelig for å få båtplass. De får beskjed av sjefen for småbåthavna (Per Jansen) om å legge seg på svai ute ved bøya der, så skal han ro dem inn og ut, mot bra betaling.

Rigmors forsøk på å hjelpe til på dekk ender ikke alltid like bra. En gang kaster hun ankeret opp i salongen til nabobåten, hvor det også sitter folk. «Vi er svenske», sier Terje og kjører fort vekk fra nabobåten.

Inkassobyrået, Justisia, kommer raskt inn i bildet. Etter at Rigmor finner inkassovarslene bestemmer hun at de skal kalle båten Justisia.

Terjes kollega Tandvik (Sverre Holm), kommer innimellom med små bemerkninger som «ja nå har du sannelig tatt deg vann over huet», «som man reder så ligger man» og «null i skatt, null i inntekt, du nærmer deg snart nullpunktet».

De reiser for å besøker Terjes svoger (Helge Reiss) og svigerinne på hytta (fordi Rigmor vil vise dem båten). Terje ankommer hytta med inkassobrev tytende ut av lommen. Svogeren begynner straks å regne ut hvor mye hver tur koster med renter og det hele.

Filmen er blant annet en parodi1980-tallets låneiver til privat forbruk.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Øvrige roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j «Deilig er fjorden». Norsk filmografi (norsk). Besøkt 3. februar 2022. 
  2. ^ Internet Movie Database, «Deilig er fjorden», verkets språk flere språk, besøkt 3. februar 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Norsk filmografi, «Deilig er fjorden», verkets språk norsk, besøkt 3. februar 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]