De Luze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De Luze
Etablert1822
HovedkontorAngeac-Champagne
Grunnlegger(e)Alfred de Luze
Nettstedcognacdeluze.com

A. de Luze et Fils er et konjakkhus. De eies av familien Boinaud.

Historie[rediger | rediger kilde]

Huset ble grunnlagt i 1820 av Baron Alfred de Luze, i Bordeaux. Han grunnla selskapet for å skaffe konjakk til sin bror, Louis-Philippe sitt firma i New York; LP de Luze & Co. De Luze het i starten A. de Luze & Dumas, fordi Alfreds partner het Dumaz. Dumaz trakk seg senere ut, og firmaet fikk dagens navn. I 1862[1] kjøpte Alfred Château Paveil som ligger i Margaux-området.

Alfred de Luze drev handel med både konjakk og vin. Han handlet primært med New York, England, India og Russland. Etter hans død i 1880 tok hans sønnesønn over driften, og utvidet eksporten til også å gjelde Egypt og den tids Nederlandsk Øst-India.

I 1927 ble de offisielle leverandører til den danske kronen, og Skandinavia har alltid vært et av deres satsningsområder. I nyere tid 1983 ble huset kjøpt opp av Remy Martin, og er dermed en del av Rémy Cointreau-gruppen. Etter dette har de også økt kvaliteten sin, men det sies at de i dag ikke er det kvalitetshuset de en gang var (før ca. 1960).

I 2008 ble deres VSOP og XO "oppgradert" til fine champagne, hvilket vil si at blandingen kun stammer fra Grande Champagne og Petite Champagne, hvorav minimum halvparten fra førstnevnte. Dette har skjedd etter at familien Boinaud overtok konjakkhuset, og fordi denne familien disponerer vinområder i Grande og Petite Champagne. VSOP og XO har også fått ny etikett, og de er nå ikke tilsatt karamell.

Familien Boinaud har vært i Grande Champagne i flere århundrer, og slekten kan spores tilbake til 1640 på samme adresse som selskapet har den dag i dag. Michel Boinaud utvidet familiens produksjons- og destillasjonskapasitet fra 1940, og de leverte etter dette cognac til flere av de store konjakkmerkene. Boinaud-gården har i dag 410 hektar vinmark, som brukes både til salg til andre merker, og for salg under eget merke. Michel Boineaud er 22. generasjons etterkommer etter Jean Boisneaud, som grunnla familieselskapet i 1640.

Fatlagring skjer kun i eikefat av Limousin-eik, og de har et eget tønnemakeri (bøkkeri).

Utvalg[rediger | rediger kilde]

De Luze XO.
  • VS
  • VSOP Fine Champagne
  • Alfred – gjennomsnittlig 13-15 års fatlagring, eldste bestanddel er fra 1980
  • XO Fine Champagne

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «In 1862 Alfred and family bought the Château Paveil». Cognac Expert. 17. januar 2011. Besøkt 9. februar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]