Davy Crockett, villmarkens konge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Davy Crockett, villmarkens konge
orig. Davy Crockett, King of the Wild Frontier
Generell informasjon
SjangerWestern / Eventyr
Utgivelsesår1955
Prod.landUSA
Lengde1 t. 33 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (1956) (Norge)
12 (1956) (klippet versjon) (Norge)
Bak kamera
RegiNorman Foster
ProdusentWalt Disney
ManusforfatterThomas W. Blackburn
MusikkThomas W. Blackburn
George Bruns
Edward H. Plumb
SjeffotografCharles P. Boyle
KlippChester W. Schaeffer
Foran kamera
MedvirkendeFess Parker
Buddy Ebsen
William Bakewell
Prod.selskapWalt Disney Productions
Premiere25. mai 1955 (USA)
26. februar 1956 (Oslo) (spesialvisning)
1. mai 1956 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Davy Crockett, villmarkens konge (originaltittel: Davy Crockett, King of the Wild Frontier) er en amerikansk western og eventyrfilm fra 1955 produsert av The Walt Disney Company og regissert av Norman Foster. Handlingen bygger på livet til pelsjegeren og eventyreren David Crockett som var speider for general Jackson og som senere gikk inn i politikken. Rollen som Davy Crockett spilles av Fess Parker. Filmen er satt sammen av de tre første episodene av TV-serien Davy Crockett, som gikk på ABC i 1954 og 1955. Både filmen og serien inneholder den kjente sangen "The Ballad of Davy Crockett".

Filmen ble svært populær i USA, noe som førte til at Disney produserte en oppfølger: Davy Crockett og elvepiratene (1956).[1][2][3]

Rollen som Davy Crockett ble Fess Parkers store gjennombrudd som skuespiller.[4]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

To bosettere i Tennessee, Davy Crockett og hans beste venn George Russell (sønn av kaptein William Russell og Agness H. Mccollough) melder seg frivillig til å kjempe sammen med general Andrew Jackson og major Tobias Norton under Creekkrigen. De kommer hjem etter en vellykket konflikt, for å sørge for at familiene deres har nok forsyninger før den lange vinteren. Senere speider Crockett og Russell etter Creek-posisjoner, men Russell blir snart tatt til fange. Crockett sporer Creeks til leiren deres, hvor han utfordrer en Creek-leder, Red Stick, til en tomahawk-duell. Crockett vinner, men går med på å skåne Red Stick sitt liv i bytte mot at han signerer en fredsavtale.

Crockett og Russell reiser vestover for å lete etter nytt territorium som de kan bruke til ny bosetting. De slår "Bigfoot Mason" i en skyte-konkurranse. De får vite at Mason forsøker å jage indianere vekk fra landet deres for å selge dette landet videre til ny-byggere. De blir venn med en familie av Cherokee-indianere som Mason nylig har jagd vekk. Crockett beseirer Mason i hånd-til-hånd slåsskamp før han arresterer Mason. Crockett blir overbevist om å stille i politikken mot Amos Thorpe, en korrupt politiker som forsøker å få tak i mest mulig Cherokee-områder.

Men han mottar deretter et brev fra sin svigerinne som forteller ham at hans kone er død. Crockett vinner valget, og blir et populært medlem av Tennessee General Assembly. Han gjenforenes med Norton og Andrew Jackson, som stiller opp til valget for å bli USAs president, og han overbeviser Crockett om å stille som kandidat til Representantenes hus. Crockett bestemmer seg for å verve seg til Slaget ved Alamo i 1836, sammen med George Russell. Underveis til San Antonio, får de selskap av Thimblerig, en gambler, og Busted Luck, indianer fra Comanche. Fremme ved Alamo, møter de oberst James Bowie som er bekymret for at deres forsyninger er farlig lave. En garnison fra Texas tåler en rekke angrep fra meksikanske tropper, før de endelig blir overvunnet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1954 var David Crockett langt på vei en glemt historiske skikkelse i USA, inntil Disney populariserte hans liv på midten av 1950-tallet. En rekke varer som var rettet mot barn og ungdom begynte å benytte hans navn etter TV-seriens og filmens suksess.[1][5]

Filmen ble satt sammen av tre episoder av TV-serien som gikk på ABC i 1954 og 1955.

  • Davy Crockett Indian Fighter (vist 15. desember 1954)
  • Davy Crockett Goes to Congress (vist 26. januar 1955)
  • Davy Crockett at the Alamo (vist 23. februar 1955)

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Aftenpostens anmelder gav den forholdsvis god omtale.[6]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Den innbragte drøyt $2 millioner i USA.[7]

Annet[rediger | rediger kilde]

I Norge

Filmens hovedrolleinnehaver, Fess Parker, besøkte Oslo den 26. februar 1956 i forbindelse med norgespremieren.[8]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aftenposten aften - Ny Disney-skikkelse det unge USAs nye helt (4.8.1955, s.3)
  2. ^ The New York Times - Davy Crockett, King of the Wild Frontier «... the results are by and large satisfying: certainly audiences in 1955 were satisfied, if box office returns are any indication (and, of course, they are)»
  3. ^ TV-Guide - Davy Crockett, King Of The Wild Frontier «Walt Disney spliced together three episodes from his "Wonderful World of Disney" television show to create this unbelievably lucrative box-office hit that also ushered in the coonskin cap craze of the 1950s».
  4. ^ VG - «Davy Crockett» er død (19.3.2010)
  5. ^ HowStuffWorks - Why was Davy Crockett king of the wild frontier?
  6. ^ Aftenposten morgen – Filmpremierene i går (2.5.1956, s.4)
  7. ^ 'The Top Box-Office Hits of 1955', Variety Weekly, January 25, 1956
  8. ^ Aftenposten morgen – Vaskebjørn-helten (27.4.1956, s.7)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]