David Copperfield (1999)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

David Copperfield er en britisk dramaserie i to deler basert på Charles Dickens' roman David Copperfield. Det ble produsert og vist på BBC i 1999.

David Copperfield blir spilt av tre personer i ulike livsfaser: som barn blir han spilt av Mark Doran, som ungdom i det meste av filmen spilles han av den senere Harry Potter-stjernen Daniel Radcliffe, som hadde sin første filmrolle her. David Copperfield som voksen spilles av Ciaran McMenamin.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

David Copperfield blir født i Blunderstone, Suffolk, seks måneder etter farens død. Den natten David blir født, kommer hans tante, Betsey Trotwood, til Copperfield-familiens hjem, og hun forventer at familien kommer til å få en jente. Hun insisterer på at babyen til Clara Copperfield skal hete Betsey Trotwood Copperfield, og at tanten skal være barnets gudmor. Men når det fødte barnet viser seg å være en gutt, blir Betsey imidlertid forferdet (ettersom mange av hennes tidligere erfaringer med menn alle har endt tragisk) og hun stormer sin vei. David vokser deretter opp hos Clara og deres hushjelp Peggotty. Men når David fyller åtte år, møter moren hans Edward Murdstone, en streng person som umiddelbart misliker David.

Peggotty tilbyr å ta David med seg til Yarmouth for å besøke broren, Dan, og familien hans. David danner også et spesielt bånd med Dans niese, Emily. Men når de kommer tilbake, oppdager David til sin forskrekkelse at moren allerede har giftet seg med Murdstone. Murdstone inviterer deretter sin like strenge, sexistiske søster, Jane, til å flytte inn hos dem. Edward og Jane dominerer raskt husstanden. Clara forsøker å protestere, men har ikke noe å si i hennes eget hjem. Murdstone reagerer med å hevde sin autoritet og ofte disiplinere David, samtidig som han pålegger Clara, David og Peggotty et strengt regime i hjemmet.

Deretter blir David sendt til Salem House som straff, en internatskole som eies av Murdstones voldelige venn, Creakle, som plager David etter forespørsel fra Murdstone. Davids eneste trøst ved skolen er vennskapet hans med James Steerforth, en litt eldre student fra en mer velstående familie. David kommer hjem for ferien, og oppdager at Murdstone har fått en sønn sammen med Clara. Etter ferien kommer David tilbake til Salem House, hvor han kort tid senere får beskjed fra Creakle om at moren og halvbroren hans er døde. Han vender hjem for å delta i begravelsen. Peggotty blir avskjediget, men blir forlovet med en venn av familien, Mr. Barkis. Med Murdstone nå i full kontroll over Rookery og Davids fremtid, tar Murdstone ham ut av skolen. Han får beskjed om å arbeide ved Murdsones fabrikk i London.

David får bo sammen med Wilkins Micawber, som behandler David som hans egen sønn. Men Micawber blir sendt til fengsel like etterpå. Når han blir løslatt, blir han og familien tvunget til å flytte til Plymouth. Dette etterlater David hjemløs. David stiker av fra London til Dover, i forsøk på å finne igjen Betsey Trotwood. David får bo hos Mr. Dick, som eier eiendommen hvor Betsey bor. år Edward og Jane Murdstone kommer for å ta David tilbake, utnevner Betsey seg selv til Davids juridiske verge. David, som nå går under navnet «Trotwood» etter Betsey, får utdannelse ved en skole i Canterbury. I løpet av denne tiden bor han hos Betseys venn, Mr. Wickfield, hvis datter Agnes er omtrent på samme alder som David. Senere begynner David å arbeide for en advokat som heter Mr. Spenlow. David møter Mr. Spenlows datter Dora, og forelsker seg i henne ved første øyekast.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]